Ειδήσεις

Διεθνή

Τα αμερικάνικα λόμπι ελαιολάδου απειλούν τις εξαγωγές ελληνικού λαδιού

Σημαντικούς κινδύνους για τις ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου ενέχει πρόταση ομάδας ελαιοπαραγωγών της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, καθώς αν τελικώς υιοθετηθεί αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στα εισαγόμενα ελαιόλαδα, ανάμεσα τους και το ελληνικό.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων  στην Ουάσιγκτον  στο 1ο Ετήσιο Συνέδριο για το Ελαιόλαδο στο Dixon της Καλιφόρνια παραγωγοί ελαιολάδου της περιοχής παρουσίασαν επίσημα πρότασή τους για ποιοτικό έλεγχο του ελαιολάδου (Marketing Order Draft)

Ωστόσο, η Βορειοαμερικανική Ένωση Ελαιολάδου, η οποία αντιπροσωπεύει τους κυριότερους εισαγωγείς του προϊόντος στις ΗΠΑ, αντέδρασε έντονα εξαρχής, κρίνοντας πως η καθιέρωση προτύπων για το ελαιόλαδο σε ομοσπονδιακό επίπεδο ενέχει κινδύνους «παραγκωνισμού» τού εισαγόμενου ελαιολάδου

Σύμφωνα με τη μελέτη: «ο έλεγχος των προϊόντων σε ομοσπονδιακό επίπεδο προτείνεται από αντιπροσώπους της εκάστοτε βιομηχανίας στο USDA, με την πρόθεση δημιουργίας κανονισμών πώλησης προϊόντων εντός ΗΠΑ.

Στην προκείμενη περίπτωση, οι παραγωγοί ελαιολάδου της Καλιφόρνιας και οι καλλιεργητές στοχεύουν στην επιβολή ποιοτικών προτύπων για το εγχώριο ελαιόλαδο. Εάν το USDA εγκρίνει το σχέδιο πρότασης, διενεργείται δημοψήφισμα μεταξύ των καλλιεργητών. Εάν τα 2/3 των καλλιεργητών (η ψήφος υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό ή τον όγκο του προϊόντος) εγκρίνουν το σχέδιο, τότε αυτό τίθεται σε ισχύ.

Από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα, οι ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου έχουν σχεδόν τετραπλασιασθεί σε όγκο στις ΗΠΑ.

Το 2012, η χώρα μας ήταν ο έβδομος προμηθευτής ελαιολάδου , σε ποσοτικούς όρους, με τις δύο πρώτες θέσεις να καταλαμβάνουν η Ιταλία και η Ισπανία, που, αποτελούν κύριες ανταγωνίστριες χώρες σε παραγωγή ελαιολάδου παγκοσμίως.

Συγκριτικά, η ποσότητα ελαιολάδου που εισάγεται στις ΗΠΑ από την Ελλάδα είναι πολύ μικρή, σε σχέση με της Ιταλίας, η οποία καταλαμβάνει μακράν την πρώτη θέση, με ποσότητα σχεδόν διπλάσια από τη δεύτερη κατά σειρά χώρα Ισπανία. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι το 2012 η Ελλάδα υπολείπεται σε ποσότητα  της Χιλής, η οποία μέχρι το 2000 δεν εξήγαγε ελαιόλαδο στις ΗΠΑ. Ομοίως, το Μαρόκο και η Αργεντινή που «ισοβαθμούσαν» το 2012, μέχρι το 2000 εξήγαγαν  αμελητέες ποσότητες ελαιολάδου.

Κόσμος

ΗΠΑ : Συναγερμός στο Καπιτώλιο – Πληροφορίες ότι ετοιμάζεται νέα εισβολή

καπιτωλιο

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αμερικανικές αρχές εκ νέου, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για νέα εισβολή στο Καπιτώλιο από ομάδες πολιτοφυλακής.

Όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτο CNBC, το αμερικανικό αστυνομικό τμήμα του Καπιτωλίου έχει πληροφορίες που δείχνουν πιθανή συνωμοσία για «παραβίαση του Καπιτωλίου από άγνωστη ομάδα πολιτοφυλακών» την Πέμπτη.

Η δήλωση της Αστυνομίας αναφέρει ότι συνεργάζεται με τις τοπικές, πολιτειακές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες «για να σταματήσει οποιεσδήποτε απειλές για το Καπιτώλιο», σημειώνοντας: «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις πληροφορίες».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα 

Δανία σε Σύρους πρόσφυγες: Επιστρέψτε στην πατρίδα σας, είστε ασφαλείς

Κορωνοϊός: Tι είναι το «βραχιολάκι» καραντίνας

Τουρκία: Δολοφονίες γυναικών κουκουλώνονται και «βαφτίζονται» αυτοκτονίες