Ειδήσεις

Διεθνή

Τέλος τα οχήματα με ντήζελ από το Παρίσι

Έκκληση να απαγορευθεί η κυκλοφορία στα αυτοκίνητα που κινούνται με ντίζελ έως το 2020 στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας απηύθυνε η δήμαρχος Παρισίου Αν Ινταλγκό στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Όπως εξήγησε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Journal du Dimanche  στόχος της είναι στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας να κινούνται αυτοκίνητα με εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές ρύπων. Πρότεινε επίσης την αύξηση του αριθμού των πεζοδρόμων και τον διπλασιασμό των λωρίδων κυκλοφορίας για ποδήλατα
.Τον περασμένο Μάρτιο στο Παρίσι επιβλήθηκε μερική απαγόρευση κίνησης αυτοκινήτων καθώς η ποιότητα του άερα ήταν η χειρότερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία.

«Σήμερα το 60% των Παριζιάνων ήδη δεν έχει αυτοκίνητο σε σχέση με το 40% το 2001. Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα» ανέφερε στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Στα σχέδια της Ινταλγκό περιλαμβάνονται επίσης περοιρισμοί στην κίνηση τουριστικών λεωφορείων, η απαγόρευση φορτηγών από τους δρόμους της πόλης και η πρόσθηκη ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στο σχέδιο car-sharing στη γαλλική πρωτεύουσα.

Τα σχέδια θα συζητηθούν την Τρίτη σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση στην ίδια εφημερίδα το 54% τάσσεται υπερ της απαγόρευσης κίνησης ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων έως το 2020.