Ειδήσεις

Διεθνή

Σφοδρές μάχες μεταξύ τζιχαντιστών και κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν σήμερα για πρώτη φορά μεταξύ των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και των κουρδικών δυνάμεων στο μεθοριακό φυλάκιο μεταξύ της συριακής πόλης Κομπάνι και της Τουρκίας, με τουλάχιστον 30 νεκρούς στις τάξεις των δύο στρατοπέδων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τούρκο αξιωματούχο.

"Οι συγκρούσεις ξέσπασαν για πρώτη φορά στην περιοχή αυτή μετά τις δύο επιθέσεις τζιχαντιστών νωρίς το πρωί στο συνοριακό φυλάκιο που χωρίζει την Τουρκία από το Κομπάνι" δήλωσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου. Μαχητές του ΙΚ πυροδότησαν παγιδευμένο αυτοκίνητο στο σημείο αυτό, ενώ ένας τζιχαντιστής, ζωσμένος με εκρηκτικά, ανατινάχθηκε στο ίδιο σημείο.

Σφοδρές συγκρούσεις τότε ξέσπασαν με τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), πολιτοφυλακή που προασπίζει την τρίτη κουρδική πόλη της Συρίας, τον έλεγχο της οποίας προσπαθούν να πάρουν εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες οι τζιχαντιστές.

Ανάμεσα στους 30 νεκρούς, 21 ήταν τζιχαντιστές του ΙΚ, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων βομβιστών αυτοκτονίας, και οι υπόλοιποι εννέα ήταν μέλη των κουρδικών δυνάμεων.

Μάχες ξέσπασαν επίσης στην πόλη, και ακόμη ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο νότο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

"Το ΙΚ πραγματοποίησε επιθέσεις σε απόσταση 20 μέτρων από το συνοριακό φυλάκιο (στη συριακή πλευρά), που είναι ακόμη υπό τον έλεγχο των YPG και σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί. Δύο εκρήξεις ακούστηκαν, μπορεί να ήταν επίθεση αυτοκτονίας ή βομβιστική επίθεση", δήλωσε τούρκος τοπικός αξιωματούχος.

Οι κούρδοι μαχητές μάχονται κατά των τζιχαντιστών στο Κομπάνι, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το ΙΚ στις 16 Σεπτεμβρίου κατά της πόλης αυτής. Οι Κούρδοι, έχοντας καταφέρει να σταματήσουν την επέλαση των τζιχαντιστών, κατάφεραν να ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους με την υποστήριξη των αεροπορικών βομβαρδισμών του υπό της ΗΠΑ συνασπισμού και των ενισχύσεων των κούρδων μαχητών του Ιράκ.

Ωστόσο αν οι τζιχαντιστές καταφέρουν να πάρουν τον έλεγχο του συνοριακού φυλακίου, που βρίσκεται βορείως του Κομπάνι, τότε ουσιαστικά θα θέσουν υπό πολιορκία τους Κούρδους καθώς τα περίχωρα της πόλης είναι στα χέρια του ΙΚ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ESPA BANNER