Ειδήσεις

Διεθνή

Συναγερμός στην Κομισιόν εξαιτίας της γρίπης των πτηνών στην Ολλανδία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδεχομένως να εγκρίνει τη Δευτέρα προσωρινά έκτακτα μέτρα προστασίας για να αντιμετωπιστεί ένα άκρως μεταδοτικό στέλεχος της γρίπης των πτηνών που έχει εμφανιστεί στην Ολλανδία.

«Η Επιτροπή αναμένεται να εγκρίνει αύριο Δευτέρα 17 Νοεμβρίου μια απόφαση με επείγοντα προσωρινά μέτρα προστασίας σε σχέση με το θέμα αυτό», είπε την Κυριακή ο Ρικάρντο Καρντόσο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα μέτρα προστασίας θα περιλαμβάνουν ζώνες προστασίας οι οποίες καθορίζονται από τις ολλανδικές αρχές γύρω από το μολυσμένο πτηνοτροφείο, καθώς επίσης απαγόρευση των πωλήσεων ζώντων πουλερικών, αυγών, κρέατος, και άλλων προϊόντων πουλερικών σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε τρίτες χώρες.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ένα επιπλέον στέλεχος της γρίπης των πτηνών, το H5N8, αναφέρθηκε σε ένα αγρόκτημα με γαλοπούλες στη βόρεια Γερμανία, για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Την Κυριακή, η Ολλανδία ξεκίνησε μια προσωρινή απαγόρευση μεταφοράς πουλερικών αφότου εμφανίστηκε το στέλεχος H5N8 σε ένα κέντρο αναπαραγωγής πουλερικών. Αυτή η «υψηλής παθογονικότητας» μορφή της γρίπης των πτηνών είναι πολύ επικίνδυνη για τα ζώα και η «μόλυνση μπορεί να περάσει από ένα ζώο σε άνθρωπο» ανέφεραν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ