Ειδήσεις

Διεθνή

Συνάντηση Βενιζέλου με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας

Οι ουκρανορωσικές σχέσεις είναι καθοριστικές, όχι μόνο για την περιοχή αλλά για την πανευρωπαϊκή και παγκόσμια σταθερότητα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον μεταβατικό πρόεδρο της χώρας  Ολεξάντερ Τουρτσινόφ και τον υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ντέστσιτσια.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η  Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ως κράτος, στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα υφιστάμενα σύνορα της Ουκρανίας, γιατί ασκούμε μια εξωτερική πολιτική αρχών που βασίζεται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Ακόμη ο έλληνας υπουργός δήλωσε ότι έκανε ειδική αναφορά στο ελληνικό στοιχείο της Μαριούπολης και γενικότερα, της ευρύτερης περιοχής και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε υπάρχει ετοιμότητα της Ουκρανικής μεταβατικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα θέματα αυτά.

Ελληνική τεχνογνωσία για  την οικονομική κρίση

Ως το οξύτερο πρόβλημα που υπάρχει, σύμφωνα με τον κ.Βενιζέλο  είναι η οικονομική κρίση.

Δήλωσε έτοιμος να μεταφέρει τις προτάσεις της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας για το πώς θα μπορούσε η διεθνής κοινότητα να βοηθήσει τη χώρα με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά όχι μόνο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Η δική μου πρόταση είναι πως πρέπει να γίνει, οπωσδήποτε, μια διεθνής διάσκεψη για το θέμα αυτό, ώστε να διαμορφωθεί, άμεσα, το σχήμα. Βεβαίως, η Ελλάδα είναι έτοιμη να δώσει μέσα από την εμπειρία της κρίσης που έχουμε ζήσει και ζούμε την τεχνογνωσία της και προς την Ουκρανία» είπε.

Τέλος υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει  αυτοσυγκράτηση και διάλογος, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των υφισταμένων συμβατικών κειμένων που συνδέουν την Ουκρανία με τη Ρωσία, αλλά και με τη διεθνή κοινότητα.

«Χαιρόμαστε, γιατί η προσωρινή Ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να συνεχίσει την διαδικασία που συνδέει την Ουκρανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης».

ESPA BANNER