Ειδήσεις

Διεθνή

Στο χείλος του εμφυλίου η Ουκρανία

Στα άκρα οδηγείται η εμφύλια διαμάχη μετά τη χθεσινή αιματηρή επιχείρηση, αφού έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από την προσπάθεια ανακατάληψης του στρατιωτικού αεροδρομίου της πόλης Κραματόρσκ, το οποίο τελικά πέρασε στον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

 

oukrania0katalipsi

Διαδηλωτές σπάζουν πέτρες σε οδόφραγμα έξω από κυβερνητικό κτίριο στο Ντόνετσκ.

 

Την ίδια στιγμή, υπό πολιορκία από τις κυβερνητικές δυνάμεις φαίνεται πως βρίσκεται η κοντινή πόλη Σλαβιάνσκ, που εδώ και μέρες έχει καταληφθεί από τους εξεγερμένους φιλορώσους. Ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας SBU, στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, απειλεί με εξόντωση τους φιλορώσους αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα.

Σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε  τη Γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου μετά την απόφαση της κεντρικής εξουσίας στο Κίεβο να στείλει στρατό κατά των αυτονομιστικών ανταρτών στα ανατολικά της χώρας.

«Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο ηγετών.

Ο Πούτιν τόνισε επίσης προς την καγκελάριο Μέρκελ τη σημασία της σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας και τη συνέχιση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

timosenko

Η Γιούλια Τιμοσένκο ξεκινά κίνημα αντίστασης εναντίον του «πολέμου» της Ρωσίας.

Σε ξεχωριστή συνομιλία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε το γεγονός πως «η βίαιη κλιμάκωση είναι το αποτέλεσμα των ανεύθυνων πολιτικών του Κιέβου , που αγνόησε τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα των ρωσόφωνων κατοίκων της χώρας» στην ανατολική Ουκρανία.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου, Γιούλια Τιμοσένκο, ανακοίνωσε την ίδρυση κινήματος αντίστασης απέναντι στον «αληθινό πόλεμο» που έχει εξαπολύσει, σύμφωνα με την ίδια, η Ρωσία στα ανατολικά της χώρας.

Το επιτελείο του κινήματος, του οποίου θα ηγηθούν πρώην επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας επί των ημερών της κυβέρνησής της, θα δημιουργήσει «σημεία στρατολόγησης» σε όλες τις πόλεις της Ουκρανίας, είπε η ίδια.

 

Πηγή: efsyn.gr