Ειδήσεις

Διεθνή

Στους 18 οι νεκροί από την κατάρρευση κτιρίου στην Αίγυπτο (βίντεο)

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την κατάρρευση ενός οκταώροφου κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κάιρο, ενώ άλλοι επτά τραυματίστηκαν, είπαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας σήμερα και πρόσθεσαν ότι ο αριθμός των απωλειών αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
 

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, στρατιώτες και περίοικοι αναζητούσαν όλο το πρωί επιζώντες στα συντρίμμια του κτιρίου, στη Ματαρίγια, μια φτωχή και ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη συνοικία της πρωτεύουσας της Αιγύπτου. Σοροί απομακρύνονταν καλυμμένες πάνω σε φορεία και μεταφέρονταν σε ασθενοφόρα που περίμεναν, ενώ μπουλντόζες απομάκρυναν συντρίμμια.
Ο Άχμεντ Φάουζι, ένας δημοτικός αξιωματούχος, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου ότι μόλις τέσσερις άνθρωποι βγήκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια. Η κατάρρευση, πρόσθεσε, προκλήθηκε όταν έγιναν εργασίες χωρίς άδεια στην ταράτσα του κτιρίου για την επέκτασή του.

Αυτού του είδους τα συμβάντα δεν είναι ασυνήθιστα στην Αίγυπτο, όπου τα παλιά κτίρια συχνά παραμελούνται και τα νεόδμητα συχνά ανοικοδομούνται χωρίς τις απαραίτητες άδειες ή την τήρηση του πολεοδομικού κανονισμού, που αυξάνει το κόστος τους, αναφέρει το Πρώτο Θέμα. 

Ένα στέλεχος της πολιτικής προστασίας δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA ότι οι αρχές απομάκρυναν προληπτικά τους κατοίκους τεσσάρων κοντινών κτιρίων, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα υπέστη ζημιές.

Οι μισοτελειωμένες πολυκατοικίες, πολλές αυθαίρετες, που ήδη αποτελούσαν πρόβλημα επί των ημερών του Χόσνι Μουμπάρακ, έχουν πολλαπλασιαστεί τα τριάμισι ταραγμένα χρόνια που ακολούθησαν την ανατροπή του αυταρχικού ηγέτη της χώρας αυτής μετά την εξέγερση εναντίον του. Το πρόβλημα είναι πιο πιεστικό στην πρωτεύουσα των 20 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι 86 εκατ. άνθρωποι που αποτελούν τον πληθυσμό της Αιγύπτου —είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμός στον Αραβικό κόσμο— συνωστίζονται στη μικρή έκταση της χώρας που δεν καλύπτεται από έρημο, ιδίως σε στενές λωρίδες γης στις όχθες του Νείλου και στο Δέλτα του ποταμού.

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν διαμηνύσει πως τα κτίρια που αναγείρονται παράνομα πλάι στον Νείλο και τους παραποτάμους του ώστε να προστατεύονται τα κανάλια που είναι απολύτως απαραίτητα για τις καλλιέργειες.

Ο υπουργός Στέγασης της Αιγύπτου Μουστάφα Μαντμπούλι είπε πάντως τον περασμένο μήνα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει δάνεια με ευνοϊκούς όρους για να βοηθήσει πολίτες να αποπερατώνουν μισοτελειωμένες κατοικίες, ακόμη κι αν δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη άδεια, υπό προϋποθέσεις.

Κόσμος

BRIGHT STAR 2021: Πολυεθνική άσκηση στην Αίγυπτο παρουσία Ζερβάκη (Βίντεο)

Ο Δημόκριτος Ζερβάκης στην Αίγυπτο.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Αίγυπτο για να παραστεί στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DVDay) της Πολυεθνικής Άσκησης «Bright Star/2021», ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης είχε επαφές  με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, Αντιστράτηγο Mohamed Farid Hegazy και Υποστράτηγο Yousef Huneiti, αντίστοιχα καθώς και με τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, Στρατηγό Mohamed Zaki, στον οποίον, εκτός των άλλων, μετέφερε τον χαιρετισμό του Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη. 

Επίσης, ο Αντιστράτηγος Ζερβάκης, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχηγό Πολεμικής Αεροπορίας των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντιπτέραρχο Mohamed Abbas Helmy και τον Αρχηγό Χερσαίων Δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας, Αντιστράτηγο Fahd Al-Mutair ενώ συναντήθηκε και  με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, κ. Όμηρο Μαυρομμάτη.     

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, καταγράφηκε η άριστη απόδοση και ο επαγγελματισμός που επέδειξε το προσωπικό της ΕΦ που συμμετείχε στην άσκηση, ενώ επισημάνθηκε η δυνατότητα που δόθηκε μέσω αυτής, για συνεκπαίδευση και ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης με τη διεξαγωγή πολλαπλών επιχειρησιακών σεναρίων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των δεσμών των Ενόπλων Δυνάμεων και την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών.  

 

 

Επιπλέον, στο περιθώριο της DVDay, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που άπτονται της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, ο Αρχηγός της ΕΦ αντάλλαξε απόψεις επί των Διμερών και Πολυμερών Προγραμμάτων Αμυντικής Συνεργασίας και ειδικότερα για τη συμμετοχή των ΕΔ των χωρών σε κοινές ασκήσεις και την περαιτέρω εμβάθυνση της μεταξύ τους στρατιωτικής συνεργασίας.

 

 

Οι συναντήσεις έγιναν σε πολύ εγκάρδιο κλίμα, αντικατοπτρίζοντας το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των ΕΔ της Κύπρου και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και ευρύτερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κύπρος: Εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές Δραστηριότητες Εθνικής Φρουράς (Φωτογραφίες)

Αίγυπτος: «Χαστούκι» στην Άγκυρα για την πρόκληση στα Βαρώσια

Ζερβάκης: Στις Εθνικές επάλξεις, να αντιμετωπίζουμε τις υβριδικές ενέργειες της Τουρκίας

ESPA BANNER