Ειδήσεις

Διεθνή

Στην ΠΓΔΜ η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν σθεναρά τη διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η κ.Νούλαντ, όπως ανέφερε, έλαβε διαβεβαιώσεις από τον κ.Γκρούεφσκι ότι θα συνεχιστεί η στρατιωτική συμμετοχή της ΠΓΔΜ στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

«Ο πρωθυπουργός μού επιβεβαίωσε ότι η συμμετοχή σας στην ειρηνευτική αποστολή στο Αφγανιστάν θα συνεχιστεί από κοινού με εμάς και αυτό συνιστά ισχυρό μήνυμα ότι η Μακεδονία αποτελεί παράγοντα της ασφάλειας» σημείωσε η κ. Νούλαντ.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε έμφαση στην ανάγκη βελτίωσης των διεθνοτικών σχέσεων στην ΠΓΔΜ, οι οποίες προκαλούν και πάλι προβληματισμό, μετά τα πρόσφατα επεισόδια Αλβανών διαδηλωτών και αστυνομίας στα Σκόπια και τις διαμαρτυρίες των Αλβανών της ΠΓΔΜ για την καταδίκη σε ισόβια έξι ομοεθνών τους σχετικά με τη δολοφονία πέντε νεαρών Σλάβων, τον Απρίλιο του 2012, σε λίμνη έξω από τα Σκόπια.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα, όπως είπε, ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ το συντομότερο δυνατόν.

«Τόνισα ότι αναμένουμε συνέχιση της ισχυρής αμερικανικής στήριξης, στην κατεύθυνση αυτού που εδώ και πολύ καιρό αξίζουμε να λάβουμε. Την ένταξη στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο κ. Γκρούεφσκι, υπογραμμίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει η ΠΓΔΜ στο εσωτερικό καθώς και η στρατιωτική συμμετοχή της χώρας του στο πλαίσιο των διεθνών ειρηνευτικών αποστολών, δίνουν το δικαίωμα, η ΠΓΔΜ να επιμείνει σε άμεση υπέρβαση όλων των εμποδίων για την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ο κ.Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη στην κ.Νούλαντ ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα έχουν την υποχρέωση ολοκληρωμένα και εποικοδομητικά να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Χρειάζεται οι δύο χώρες να προχωρήσουν προς την αποτελεσματική επίλυση του ζητήματος, με καλή βούληση και με επιθυμία για επιτυχία, σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές και το διεθνές δίκαιο αλλά και στο πλαίσιο της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης από το 2011», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Η κ. Νούλαντ επισκέφθηκε σήμερα τα Σκόπια στο πλαίσιο περιοδείας της σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και εκτός του κ.Γκρούεφσκι συναντήθηκε ακόμη με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, του DUI, Αλί Αχμέτι.

πηγή: ΑΜΠΕ  

 

ESPA BANNER