Ειδήσεις

Κόσμος

Στην Κίνα οι περισσότεροι ρυπογόνοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας

rypogonoi_stathmoi.jpg

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσε και ταξινόμησε τους λιγότερο αποδοτικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στον πλανήτη, με σχεδόν τους μισούς να βρίσκονται στην Κίνα.

Συγκεκριμένα 39 τοις εκατό εξ αυτών βρίσκονται στην Κίνα,21 τοις εκατό στις Ηνωμένες Πολιτείες, 10 τοις εκατό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 9 τοις εκατό στην Ινδία, με τους περισσότερους από τους μισούς να είναι κρατικής ιδιοκτησίας. 

Τη λίστα συμπληρώνουν σταθμοί που ανήκουν σε εταιρείες από την Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική.

Οι εκατό πιο ρυπογόνοι σταθμοί προκαλούν κατά μέσο όρο 75 τοις εκατό περισσότερη ρύπανση από ότι ο μέσος σύγχρονος σταθμός παραγωγής ενέργειας, ενώ χρησιμοποιούν επίσης 67 τοις εκατό περισσότερο νερό για τη λειτουργία τους.

Τουλάχιστον 25 από τους 100 σταθμούς που προκαλούν την περισσότερη ρύπανση θα πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους έως το 2020 προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Εξάλλου, το κλείσιμο αυτών των σταθμών θα έχει και σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς κατά κανόνα όσο παλαιότεροι είναι τόσο πιο υψηλό είναι το κόστος της λειτουργίας τους, σύμφωνα με τον Μπεν Κάλντεκοτ, επικεφαλής της έρευνας.

Συνολικά το 40 τοις εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως παράγεται από άνθρακα. 

Η αντικατάσταση αυτών των σταθμών και η βελτίωση των υπολοίπων με χρήση υπάρχουσας τεχνολογίας μπορεί να αυξήσει τη συνολική αποδοτικότητα των σταθμών από 33 σε 40 τοις εκατό και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 2 δισεκατομμύρια τόνους το χρόνο, υποστηρίζει ο Μπέντζαμιν Σπόρτον, διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Άνθρακα (WCA).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Κόσμος

ΗΠΑ - Βίντεο σοκ: Αστυνομικός στην Καλιφόρνια πυροβολεί και σκοτώνει άστεγο

ΗΠΑ αστυνομία

Σοκ προκαλεί βίντεο – ντοκουμέντο που δείχνει αστυνομικό να πυροβολεί και να σκοτώνει έναν άστεγο άνδρα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το περιστατικό, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, σημειώθηκε τον Μάρτιο και έρευνα των εισαγγελικών αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Το βίντεο είναι από την κάμερα που έφερε επάνω του ο αστυνομικός και σε αυτό αποτυπώνονται σκληρές εικόνες αστυνομικής βίας. Στο βίντεο φαίνεται ο άνδρας να βρίσκεται στη μέση του δρόμου και κάτι να λέει στον αστυνομικό, ο οποίος προτείνει το όπλο του και τον πυροβολεί. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας πετούσε πέτρες σε αυτοκίνητα και είχε στην κατοχή του μαχαίρι με τον αστυνομικό να βρίσκεται σε θέση άμυνας.

Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο και λίγες ημέρες αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

 

ειδησεις σημερα 

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Γυναίκα στο Τέξας νοσηλεύεται με συμπτώματα θρομβώσεων

Αγωνία για το υποβρύχιο στην Ινδονησία: Εντοπίστηκε «αντικείμενο»

Ινδία: Νεκροί 13 ασθενείς με κορωνοϊό μετά από φωτιά σε νοσοκομείο