Ειδήσεις

Διεθνή

Σομαλία: Επισιτιστική καταστροφή προ των πυλών-50.000 παιδιά στα πρόθυρα θανάτου

H Σομαλία, όπου μαίνεται  εμφύλιος πόλεμος από το 1991, απειλείται με μια επισιτιστική καταστροφή, λιγότερο από 3 χρόνια έπειτα από έναν φονικό λιμό, εξαιτίας της ανομβρίας, της κλιμάκωσης των συγκρούσεων και της μείωσης της προσφοράς βοήθειας, προειδοποίησαν σήμερα ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Περισσότερα από 50.000 παιδιά που πλήττονται από σοβαρό υποσιτισμό βρίσκονται «στα πρόθυρα του θανάτου», προειδοποίησε ένας συνασπισμός 22 ανθρωπιστικών οργανώσεων από ολόκληρο τον κόσμο υπογραμμίζοντας ότι σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανθρωπιστική κρίση, περιλαμβανομένου ενός εκατομμυρίου και πλέον εκτοπισμένων.

«Εάν δεν αντιδράσουμε αμέσως τώρα, κινδυνεύουμε να δούμε τη σημερινή κρίση να μετατρέπεται σε καταστροφή» προειδοποίησε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Εντ Πόμφρετ της Oxfam, επισημαίνοντας ότι διανύουμε τη δεύτερη χρονιά ανομβρίας στη Σομαλία.

«Τα στατιστικά αυτά στοιχεία θα ήταν συγκλονιστικά σε οποιαδήποτε άλλη κατάσταση στον κόσμο» προσέθεσε ο ίδιος, «το πρόβλημα με τη Σομαλία, είναι ότι πρόκειται για μια κρίση που διαρκεί πάνω από 20 χρόνια .

Η Σομαλία είναι η χώρα που είχε πληγεί περισσότερο από τη μεγάλη ξηρασία του 2011, που επηρέασε πάνω από 11 εκατομμύρια ανθρώπους στο Κέρας της Αφρικής. Η ξηρασία προκάλεσε ένα λιμό σε μεγάλο μέρος της νότιας Σομαλίας, που μαστίζεται από τον εμφύλιο.

Περίπου 260.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί ήταν παιδιά, πέθαναν από πείνα το 2011- 2012, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που αναγνώρισε ότι οι προειδοποιητικές ενδείξεις, παρότι ήταν ορατές σε όλους επί δύο χρόνια, δεν αντιμετωπίστηκαν «έγκαιρα» με μια «επαρκή αντίδραση».