Ειδήσεις

Διεθνή

Σοβαρά προβλήματα στη Βρετανία από τις χιονοπτώσεις

Περισσότερα από 200 σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα στη βόρεια Βρετανία, ιδίως στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ ακυρώθηκαν εξαιτίας των χιονοπτώσεων που πλήττουν την περιοχή.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ακυρώσει όλες τις αναχωρήσεις και αφίξεις για ένα σύντομο διάστημα, τον χρόνο δηλαδή που χρειαζόμαστε προκειμένου να καθαρίσουμε από το χιόνι τους διαδρόμους προσγείωσης - απογείωσης προκειμένου να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν συντομότερα στους φυσιολογικούς ρυθμούς λειτουργίας» γνωστοποίησε ένας εκπρόσωπος τύπου του αεροδρομίου του Μάντσεστερ.

Πολλά δρομολόγια των τρένων μεταξύ του Μάντσεστερ και του Γιόρκσιρ επίσης ακυρώθηκαν εξαιτίας των χιονοπτώσεων.

Περισσότερα από 130 σχολεία παρέμειναν κλειστά στη Βόρεια Ιρλανδία και περίπου 70 στην Αγγλία.

«Ζήτησα να τεθούν σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα που προβλέπονται στην περίπτωση σφοδρών χιονοπτώσεων. Τα εκχιονιστικά οχήματα έχουν βγει στους δρόμους και οι πολίτες πρέπει να προσέχουν τις προειδοποιήσεις που εκδίδουν οι αρχές» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας, η Met, κήρυξε σε μεγάλο τμήμα της χώρας την κατάσταση κίτρινου συναγερμού και τη βόρεια Αγγλία σε πορτοκαλί συναγερμό προειδοποιώντας για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν βρέφη και ηλικιωμένοι από το παρατεταμένο ψύχος.

«Μια χιονοθύελλα πλήττει το βόρειο Μάντσεστερ και χιονοπτώσεις σημειώνονται σε πολλές περιοχές στα βόρεια και τα δυτικά της χώρας» διευκρίνισε ο Σάιμον Πέιτριντζ της Met.

Ελλάδα

Κομισιόν: Ενίσχυση 110 εκατ. ευρώ για τις ζημίες που υπέστη το «Ελ. Βενιζέλος» από την πανδημία

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, την ενίσχυση ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ για την αποζημίωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε., τoύ χειριστή του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος, για τη ζημία που προκλήθηκε από το ξέσπασμα του κορωνoϊού και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που η Ελλάδα και άλλες χώρες έπρεπε να εφαρμόσουν για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Αυτό το μέτρο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποζημιώσει τον αερομεταφορέα του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας για τις ζημίες που υπέστη κατά την περίοδο μεταξύ 23 Μαρτίου και 30 Ιουνίου 2020 ως άμεσο αποτέλεσμα του κορωνοϊού και των ταξιδιωτικών περιορισμών που ισχύουν. Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης και ακύρωσης των τελών παραχώρησης.

Το μέτρο εγκρίθηκε σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 2 στοιχείο β’ της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο επιτρέπει στην Επιτροπή να εγκρίνει μέτρα κρατικών ενισχύσεων που χορηγούνται από τα κράτη μέλη για την αποζημίωση εταιρειών για τη ζημία που προκαλείται άμεσα από έκτακτα συμβάντα, όπως ως το ξέσπασμα της COVID19. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το κοινοποιηθέν μέτρο θα αντισταθμίσει τις ζημίες που συνδέονται άμεσα με το ξέσπασμα του κοροναϊού. Διαπίστωσε επίσης ότι το μέτρο είναι αναλογικό, καθώς η αποζημίωση δεν υπερβαίνει αυτό που είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της ζημίας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Σωματείο ΠαΓΝΗ: Να καταργηθεί η τροπολογία για υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζόμενων

Μιχαηλίδου: Κακοποιούνται παιδιά σε δομές – Αυστηροποιείται το πλαίσιο για τους εργαζόμενους

"Ο Τούρκος πρόεδρος προσβάλλει βάναυσα την Αγία Σοφία, την Ιστορία και τον Παγκόσμιο Πολιτισμό"