Ειδήσεις

Διεθνή

Σε συνθήκες δουλείας 36 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σχεδόν 36 εκατομμύρια  σε όλον τον κόσμο, παραμένουν μέχρι και σήμερα σε κατάσταση δουλειάς και οι περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται σε πέντε χώρες, την Ινδία, την Κίνα το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Ρωσία, όπως αποκάλυψε η αυστραλιανή οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Walk Free.

Σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης, «περιπτώσεις σύγχρονης δουλείας εντοπίζονται και στις 167 χώρες» οι οποίες ελέγχθηκαν. Μπορεί να αφορούν εμπορία ανθρώπων, σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία, υπηρεσία για εξόφληση χρέους ή ακόμη και καταναγκαστικούς γάμους.

Η Walk Free υπολογίζει ότι 35,8 εκατομμύρια άνθρωποι υπηρετούν ως «σκλάβοι», αριθμός αυξημένος κατά 20% σε σύγκριση με το 2013. Η αύξηση δεν οφείλεται πάντως σε «έκρηξη» περιπτώσεων δουλείας, αλλά στην καλύτερη μεθοδολογία η οποία χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα.

Πάνω από έξι στους 10 (ποσοστό 61%) ανθρώπους οι οποίοι είναι θύματα εκμετάλλευσης ζουν σε πέντε χώρες: στην κορυφή του καταλόγου βρίσκεται η Ινδία, όπου «υπάρχουν όλες οι μορφές σύγχρονης δουλείας» και τα θύματα υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 14,3 εκατομμύρια.

Ακολουθούν η Κίνα (3,2 εκατομμύρια), το Πακιστάν (2,1 εκ.), το Ουζμπεκιστάν (1,2 εκ.), η Ρωσία (1,1 εκ.), η Νιγηρία (834.000 άνθρωποι), η ΛΔ του Κονγκό (762.000), η Ινδονησία (714.000), το Μπανγκλαντές (680.900) και η Ταϊλάνδη (475.300).

Το υψηλότερο ποσοστό θυμάτων δουλειάς, αν ληφθεί υπόψη ο συνολικός πληθυσμός μιας χώρας, το έχει πάντως η Μαυριτανία, με 4%. Η οργάνωση εξήγησε ότι στη χώρα η δουλεία είναι κληρονομική και «ριζωμένη στη μαυριτανική κοινωνία». Ακολουθούν το Ουζμπεκιστάν, η Αϊτή και το Κατάρ.

Στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου βρίσκονται δύο χώρες-υποδείγματα, με 100 θύματα η καθεμία, η Ισλανδία και το Λουξεμβούργο.

Η Ευρώπη συνολικά έχει το χαμηλότερο ποσοστό σκλάβων, με 1,6% που αντιστοιχεί σε 566.200 ανθρώπους οι οποίοι, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι θύματα σεξουαλικής ή οικονομικής εκμετάλλευσης. Η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Ουγγαρία προηγούνται στον κατάλογο όσον αφορά το ποσοστό των «σκλάβων» σε σύγκριση με τον πληθυσμό των χωρών αυτών. Τα περισσότερα θύματα ωστόσο, 185.000 άνθρωποι, εκτιμάται ότι βρίσκονται στην Τουρκία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, στην 156η θέση, με 0,013%, ή (κατ' εκτίμηση) 1.400 άτομα να ζουν σε συνθήκες σύγχρονης δουλείας, ακριβώς κάτω από το Βέλγιο, στην 155η θέση, και την Πορτογαλία στην 157η, που έχουν ταυτόσημα ποσοστά.

Gossip - LifeStyle

Σάββας Πούμπουρας: Επανεμφάνιση μετά από 5 ημέρες σιωπής

savas_poumpouras_130135143_680338466011649_3547934237326781143_n.jpg

Ο Σάββας Πούμπουρας δέχτηκε αρνητικά  σχόλια στα social media, ύστερα από κάποιες δηλώσεις του που έκανε στο Instagram, σχετικά με την αναζήτηση εργασίας.

Με νέα του ανάρτηση, ο Σάββας Πούμπουρας  ξεκαθαρίζει για ακόμη μια φορά πως όσα λέει μέσα από τον λογαριασμό του κατά καιρούς δεν είναι γιατί θέλει να πείσει.

“Μετά από 4-5 μέρες πλήρους αποχής από τα social media – oμολογώ ότι ήταν υπέροχο – φτάνεις σε ένα σημείο που αρχίζει και σε ρουφάει αυτή η αδράνεια, όσο δε κάνεις βολεύεσαι, συνηθίζεις και αυτό δεν είναι ωραίο. Όσο κάθεσαι τόσο συνηθίζεις σε αυτή τη κατάσταση και μετά δε θες να κάνεις τίποτα. Αυτό κάνει απλά η αποχή από τα social, το γυμναστήριο, την εργασία,, πολλά πράγματα και στις σχέσεις και παντού. Οπότε λες ξεκινάμε πάλι να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς.

Θέλω να σας πω τόσα πολλά. Είμαι κινητή βόμβα εκφράσεων και συναισθημάτων. Όχι, δεν είμαι καθόλου στεναχωρημένος, ασχέτως αν σας λένε κάτι τέτοιο τα μάτια μου. Είμαι μια χαρά. Να συγκρατήσεις την παρορμητικότητά σου, πήρα μηνύματα. Κάποιοι φίλοι οι οποίοι δουλεύουν στην τηλεόραση και άλλοι μου στείλανε μηνύματα του τύπου, “μη λες τέτοια πράγματα στην Ελλάδα του 2021”.

Και κάθομαι και σκέφτομαι ότι όλοι θέλουμε την αλλαγή, ότι όλοι θέλουμε να αλλάξει αυτός ο τόπος αλλά φτάνουμε στο σημείο να λέμε, “μη λες τέτοια πράγματα στην Ελλάδα του 2021, κάτσε στα αυγουλάκια σου”. Πως θα αλλάξει αυτή η Ελλάδα του 21 για να είναι καλύτερο και το 31 και το 41; Με το να μιλήσουμε, να συζητήσουμε, να έρθουμε πιο κοντά. Όχι τίποτα άλλο αλλά επειδή έχω και παιδί και θέλω να δει άλλα χρόνια, άλλες συμπεριφορές, ήθελα και εγώ να τα πω",ήταν τα λόγια του.

Διαβάστε επίσης Όλγα Κεφαλογιάννη: Η πρώτη ανάρτηση μετά την ανακοίνωση πως θα γίνει μητέρα