Ειδήσεις

Διεθνή

Σε απεργία πείνας 450 κρατούμενοι Αδελφοί μουσουλμάνοι στην Αίγυπτο

Περισσότεροι από 450 κρατούμενοι, μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μεταξύ των οποίων και πολλοί στενοί συνεργάτες του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας με στόχο να καταγγείλουν τη φυλάκισή τους, ανακοίνωσε η οργάνωση.

Μέσω του λογαριασμού της στο Twitter η οργάνωση ανέφερε ότι «περισσότεροι από 450 πολιτικοί κρατούμενοι – μέλη της Αδελφότητας και συνεργάτες του Μ. Μόρσι κάνουν απεργία πείνας για να καταγγείλουν την απάνθρωπη μεταχείρισή τους στη φυλακή».

Η μεταβατική κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του κ. Μόρσι από τον στρατό στις 3 Ιουλίου έχει αρχίσει εκστρατεία καταστολής του ισλαμιστικού κινήματος και μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί χιλιάδες μέλη και οπαδοί του, ενώ οι νεκροί από τις συγκρούσεις ξεπερνούν τους 1000.

Εκτός του κ. Μόρσι, σχεδόν όλη η ηγεσία της Αδελφότητας έχει συλληφθεί και διώκεται ποινικά, κυρίως για θανάτους διαδηλωτών που είχαν κινητοποιηθεί εναντίον του ισλαμιστή προέδρου.

«Σε πολλούς Αδελφούς πολιτικούς κρατούμενους απαγορεύτηκαν οι επισκέψεις των συγγενών τους, η νομική συμπαράσταση, η ιατρική περίθαλψη και ζουν σε ανθυγιεινά κελιά όπου επικρατεί συνωστισμός», υποστηρίζει η οργάνωση.

Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν απεργία πείνας είναι ο Χάιρατ Αλ Σάτερ, αναπληρωτής του Ανώτατου Ηγέτη της Αδελφότητας και ταμίας του ισλαμιστικού κινήματος, ο Έσαμ Ελ Εριάν, εκ των ηγετικών στελεχών της, ο πρώην βουλευτής Μοχάμεντ Μπελτάγκι και ο Έσαμ Αλ Χάνταντ, σύμβουλος του κ. Μόρσι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.