Ειδήσεις

Διεθνή

Πυρά εναντίον του γραφείου του Αλ-Τζαζίρα στη Γάζα

Έξι Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων τρεις γυναίκες, η μία από τις οποίες ήταν έγκυος, και ένα παιδί, σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη 15η ημέρα της επίθεσης που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα του Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα πως το γραφείο του στη Γάζα επλήγη από πυρά και προειδοποίησε πως θεωρεί το Ισράηλ υπεύθυνο για την ασφάλεια του προσωπικού του.

Η έγκυος σκοτώθηκε από πλήγμα στο Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, ταυτόχρονα μ' ένα τετράχρονο κοριτσάκι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Δύο άλλες γυναίκες, ηλικίας 50 και 70 ετών, σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στη Ζεϊτούν, μια νότια συνοικία της πολης της Γάζας, σύμφωνα με τον Άσραφ αλ-Κούντρα, τον εκπρόσωπο των παλαιστινιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθείων.

Δύο άνδρες σκοτώθηκαν, τέλος, στην Αλ-Καράρα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου το γραφείο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ-Τζαζίρα, το οποίο βρίσκεται στον 11ο όροφο μιας πολυκατοικίας στη Γάζα, επλήγη από πυρά και το προσωπικό του δικτύου απομακρύνθηκε αμέσως, έκανε γνωστό ένας από τους ανταποκριτές του στη Γάζα.

Χωρίς να διευκρινίσει από πού προέρχονταν τα πυρά, το δίκτυο ανακοίνωσε πως "θεωρεί τις ισραηλινές αρχές υπεύθυνες για την ασφάλεια του προσωπικού (του)".

Το δίκτυο ανακοίνωσε πως είναι θύμα "μιας εχθρικής εκστρατείας" στο Ισραήλ επειδή καλύπτει ευρέως τις επιπτώσεις που έχουν τα ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα επί του άμαχου πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας.

Το αλ-Τζαζίρα επικαλείται στον ιστότοπό του τον ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με το δίκτυο, ζήτησε χθες, Δευτέρα, να εμποδισθεί η δουλειά του Αλ-Τζαζίρα στο Ισραήλ εκτιμώντας ότι "δεν κάνει δημοσιογραφική δουλειά, αλλά πλύση εγκεφάλων".

πηγή: ΑΜΠΕ 

Κόσμος

Προς αναστολή των εξώσεων Παλαιστινίων

ισραήλ παλαιστίνιοι πέτρες

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο απέλασης Παλαιστινίων από τις εστίες τους στη συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ Σέιχ Τζάρα, προς όφελος Εβραίων εποίκων, καθώς το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ πρότεινε συμβιβαστική λύση, η οποία «παγώνει» το θέμα για το ορατό μέλλον.

Η επαπειλούμενη έξωση οικογενειών που ζουν στην εν λόγω περιοχή από τη δεκαετία του 1950 είχε παίξει ρόλο πυροκροτητή στις αιματηρές ταραχές του περασμένου Μαΐου, οι οποίες στάθηκαν αφορμή για τη στρατιωτική σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 260 Παλαιστίνιοι και 13 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους.

Το ανώτατο δικαστήριο συνεδρίασε χθες για να αποφασίσει τελεσίδικα επί της προσφυγής τεσσάρων παλαιστινιακών οικογενειών εναντίον των πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων, που είχαν διατάξει την άμεση απομάκρυνση από τις εστίες τους. Οπως μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο δικαστής Ισαάκ Αμίτ πρότεινε να συνεχίσουν να διαμένουν στις εστίες τους οι Παλαιστίνιοι για τουλάχιστον είκοσι χρόνια με το καθεστώς του «προστατευόμενου ενοίκου», πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει δυνατότητα έξωσής τους.

Η μόνη τους υποχρέωση θα είναι να καταβάλουν συμβολικό αντίτιμο στο επενδυτικό ταμείο των εβραϊκών οικογενειών που είχαν στην κατοχή τους περιοχές του Σέιχ Τζάρα πριν από τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948. Στη διάρκεια του εν λόγω πολέμου πολλές εβραϊκές και πολύ περισσότερες παλαιστινιακές οικογένειες αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν και να μετακομίσουν. Η Ιορδανία, η οποία διοικούσε την Ανατολική Ιερουσαλήμ μέχρι τον νέο πόλεμο του 1967, παραχώρησε ακίνητα για να στεγαστούν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Με την πάροδο του χρόνου, το Σέιχ Τζάρα έγινε μία από τις πιο εύπορες περιοχές της παλαιστινιακής Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπένετ, επιθυμούσε να αναβληθεί ή να «παγώσει» το ζήτημα, για να μην ερεθιστεί η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Η Κρήτη κινδυνεύει να γίνει έρημος - Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ

Ηράκλειο: Οι σεισμοί "πλήγωσαν" και τα σχολικά κτίρια στο Αρκαλοχώρι

Ηράκλειο: "Έσπασε" την καραντίνα αλλά την συνέλαβαν στο αεροδρόμιο