Ειδήσεις

Διεθνή

Πρώην Δήμαρχος στη Γαλλία κατέληξε στο ταμείο ανεργίας

Στο ταμείο ανεργίας κατέληξε ο πρώην δήμαρχος του Σεν Σομόν, μιας πόλης 35.000 κατοίκων στην κεντροανατολική Γαλλία, μετά την ήττα του στις δημοτικές εκλογές την Κυριακή από τον δεξιό αντίπαλό του.

Οι δημοτικές εκλογές χαρακτηρίστηκαν από τον καταποντισμό της κεντροαριστεράς και την εντυπωσιακή άνοδο της δεξιάς που κέρδισε περισσότερους από εκατό δήμους σε όλη τη Γαλλία.

"Είμαι το τέλειο παράδειγμα του γεγονότος ότι το αιρετό αξίωμα είναι προσωρινό, ιδίως για αυτούς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα", δήλωσε ο ηττημένος Σοσιαλιστής δήμαρχος Φιλίπ Κιζιριάν. "Ως αιρετός δεν καταβάλω εισφορές στο ταμείο ανεργίας και για αυτό δεν αποζημιώνονται όταν χάνω τη δουλειά μου", εξήγησε ο Κιζιριάν που είναι γιος εργάτη.

Ο δήμαρχος εργαζόταν παλαιότερα ως υδραυλικός και στη συνέχεια επανεκπαιδεύτηκε στις ιατροκοινωνικές υπηρεσίες. Μέχρι το 2008 ήταν επικεφαλής ενός ιδρύματος του Ερυθρού Σταυρού που ειδικευόταν στη φιλοξενία παιδιών με βαριές αναπηρίες.

Κόσμος

Lockdown - Γαλλία: Βρήκαν λύση οι Παριζιάνοι για τα κλειστά εστιατόρια

μαγειρικη

Οι Παριζιάνοι που λαχταρούν να επιστρέψουν στα εστιατόρια, τα οποία παραμένουν κλειστά λόγω του lockdown, βρήκαν εναλλακτική λύση: ιδιωτικούς σεφ που παρασκευάζουν και σερβίρουν το φαγητό στα σπίτια των πελατών.

Η Φατιχά Ελ-Καντάουι είναι μια σεφ, η οποία δέχεται παραγγελίες από ιδιώτες, πηγαίνει τα υλικά για την παρασκευή του φαγητού στα σπίτια τους και χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό της κουζίνας τους για να ετοιμάσει και να τους σερβίρει πιάτα εφάμιλλα με εκείνα του εστιατορίου.

Πριν από την πανδημία ήταν πολυάσχολη. Αλλά σήμερα, όπως λέει, αναγκάζεται να απορρίπτει έως και 30 αιτήματα τον μήνα.

«Υπάρχει μεγάλη, πολύ μεγάλη ζήτηση. Αυτή η ζήτηση υπάρχει γιατί οι άνθρωποι αυτοί συνήθιζαν να πηγαίνουν σε εστιατόρια μια, δύο, τρεις ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα», εξηγεί.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ελ-Καντάουι είχε κράτηση από την 35χρονη Βαλερί Λακρουάγια να ετοιμάσει ένα γεύμα για εκείνη και την μητέρα της.

Μαγειρεύοντας στην κουζίνα της Λακρουά η σεφ έφτιαξε ένα φουά γκρα για ορεκτικό και ακολούθησε ένα σεβίτσε με φαγκρί και έπειτα ένα πιάτο με γαρίδες και χτένια.

«Προφανώς θέλουμε να βγούμε έξω, να δούμε τους φίλους μας και τις οικογένειάς μας, να περάσουμε χρόνο μαζί τους, αλλά δεν μπορούμε. Αυτό αναπαριστά τις στιγμές που μοιραζόμαστε το φαγητό στο σπίτι», λέει η Λακρουά.

Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και οι σεφ σε όλο τον κόσμο έχουν επινοήσει δημιουργικούς τρόπους για να συνεχίσουν την δουλειά τους στη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έχει καταρρακώσει τη βιομηχανία τους.

Κάποιοι παρασκευάζουν υψηλής ποιότητας γεύματα για παράδοση κατ΄οίκον, ενώ άλλοι προσφέρουν μαθήματα μαγειρικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι Γάλλοι περνούν περισσότερο χρόνο τρώγοντας ή πίνοντας σε σχέση με όλους τους άλλους λαούς των ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίαςκαι Ανάπτυξης, επομένως το κλείσιμο της εστίασης τους έπληξε ιδιαιτέρως βαριά.

Κάποιοι πελάτες έχουν αγνοήσει τους περιορισμούς για την πανδημία. Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 110 ανθρώπους να δειπνούν σε ένα κλειστό εστιατόριο του Παρισιού νωρίτερα μέσα στον μήνα.

Ένας γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε πλάνα από ιδιωτικές βραδιές σε πολυτελείς αίθουσες που, όπως ανέφερε, ελήφθησαν από κρυφή κάμερα. Η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα.

Η Ελ-Καντάουι λέει ότι τηρεί όλους τους κανόνες και δεν δέχεται προσκλήσεις για περισσότερα από έξι άτομα ούτε εργάζεται μετά τις 7μμ που τίθεται σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Οι υπηρεσίες της ωστόσο δεν είναι προσιτές για όλους τους Παριζιάνους: ένα γεύμα για δύο κοστίζει 170 ευρώ.

ειδησεις σημερα 

IEA: Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα αυξηθούν κατά σχεδόν 5% φέτος

Αλεξέι Ναβάλνι: Αρνήθηκαν την πρόσβαση στους γιατρούς του στο νοσοκομείο της φυλακής

ΕΜΑ για εμβόλιο Johnson & Johnson: «Εξαιρετικά σπάνια» τα επεισόδια θρόμβωσης