Ειδήσεις

Διεθνή

Περισσότεροι από χίλιοι μετανάστες διασώθηκαν στα ανοικτά της Λαμπεντούζα

Η ιταλική Ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως από χθες, Παρασκευή, το βράδυ έχει διασώσει περισσότερους από 1.000 μετανάστες στο Στενό της Σικελίας, στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα.

Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε απόσταση περίπου 40 ναυτικών μιλίων (74 χλμ.) από το μικρό νησί, που είναι το πλησιέστερο στα λιβυκά παράλια. Οι επιβαίνοντες σε τρία σκάφη, τα οποία μετέφεραν αντιστοίχως 94, 580 και 400 μετανάστες χωρίς χαρτιά, διασώθηκαν από πολλά ταχύπλοα της Ακτοφυλακής.

Το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό είχε ανακοινώσει χθες πως διέσωσε μέσα σε 24 ώρες περίπου 2.500 μετανάστες οι οποίοι επιχειρούσαν τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου με 17 σκάφη, καθώς ο αριθμός των αποπειρών αυξάνεται με την καλοκαιρία.

Οι μετανάστες που κατευθύνονται προς την Ιταλία, οι οποίοι αποπλέουν γενικά από τη Λιβύη, προέρχονται αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι από την Ερυθραία και τη Συρία, καθώς και από τις πιο φτωχές χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής.

Χιλιάδες εξ αυτών βρήκαν το θάνατο επιχειρώντας το διάπλου με υπερφορτωμένα αυτοσχέδια πλεούμενα.

Πολιτική

Χρυσοχοΐδης: Σημαντική μείωση στις μεταναστευτικές ροές

μιχάλης χρυσοχοϊδης

Το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., με κύριο γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συζήτησαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με την επικεφαλής του Γραφείου Ύπατης Αρμοστείας Ο.Η.Ε. στην Ελλάδα (UNCHR), Mireille Girard, κατά τη συνάντησή τους, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

Ο κ. Χρυσοχοϊδης επισήμανε τη σημαντική μείωση που έχει καταγραφεί, το τελευταίο διάστημα, στις μεταναστευτικές ροές, ενώ διευκρίνισε, πως αυτό οφείλεται, κυρίως, στην αποτελεσματικότερη επιτήρηση και φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε από την ελληνική πλευρά, καθώς επίσης και στην καθημερινή προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών προστασίας και διαβίωσης των μεταναστών. 

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Γραφείου Ύπατης Αρμοστείας Ο.Η.Ε. στην Ελλάδα σημείωσε αρχικά ότι έχει θετικές εντυπώσεις από την πρόσφατη επίσκεψή της σε αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή του Έβρου. 

Στη συνέχεια, η κ.Girard αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, στη βελτίωση που διαπιστώνεται στις δομές υποδοχής μεταναστών, καθώς και στις πρωτοβουλίες εκπαίδευσης – ενημέρωσης του προσωπικού της ΕΛΑΣ σε θέματα μετανάστευσης. 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Καλλωπίστηκε το Λιμενικό Περίπτερο

Κρήτη: Δεν του βγήκε σε καλό η έφοδος του ΤΑΕ