Ειδήσεις

Διεθνή

Ο Πάπας Φραγκίσκος στην Τουρκία: «Οι τουρκικές αρχές ήθελαν να ελέγξουν και τις ομιλίες του»

Στην τριήμερη επίσκεψη την οποία πραγματοποιεί από σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος στην Τουρκία αναφέρεται σε άρθρο της η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα.

«Το ταξίδι του πάπα Φραγκίσκου στην Τουρκία κινδύνευσε να ακυρωθεί», αφού «οι τουρκικές αρχές ήθελαν να ελέγξουν ακόμη και τις ομιλίες του», γράφει η Ρεπούμπλικα. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μάρκο Ανσάλντο «η πρόθεση του Πάπα ήταν να δεχθεί την πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αλλά για να αποβιβασθεί στην Κωνσταντινούπολη, έπρεπε αναγκαστικά να βρεθεί στην τουρκική επικράτεια».

Η ιταλική εφημερίδα τονίζει ότι η Άγκυρα άργησε να δώσει το «πράσινο φως» προκειμένου «να μπορέσει να μετατραπεί το ταξίδι αυτό σε επίσημη επίσκεψη. Στην συνέχεια μάλιστα, Τούρκος διπλωμάτης μετέβη στο Βατικανό ζητώντας να ενημερωθεί εκ των προτέρων ακόμη και για τις ομιλίες που θα εκφωνήσει ο Πάπας. Φυσικά, έλαβε μια ευγενική όσο και σαφή αρνητική απάντηση».

Η εφημερίδα της Ρώμης γράφει, επίσης, ότι «η Αγία Έδρα διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις απέναντι στον Ερντογάν, οι οποίες ενισχύθηκαν –σύμφωνα με πηγές του Βατικανού– από το ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση για να προστατευθούν οι Κούρδοι της συριακής πόλης Κομπάνι».

Όσο για την συνάντηση του Πάπα με τον μεγάλο μουφτή Μεχμέτ Γκορμέζ τέλος, σύμφωνα με την «Λα Ρεπούμπλικα» «δεν θα είναι ένας δύσκολος σταθμός», από την στιγμή που ο Γκορμέζ, κατηγόρησε πρόσφατα τον Φραγκίσκο ότι «πλένει τα πόδια των προσκυνητών και οργανώνει αγώνες ποδοσφαίρου στο Βατικανό, αντί να καταδικάζει τις καταστροφές των μουσουλμανικών τεμενών στην Γερμανία».

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

ESPA BANNER