Ειδήσεις

Διεθνή

Ο Ολάντ ζητά σύνοδο κορυφής για την Ευρωζώνη

Σύνοδο κορυφής για την Ευρωζώνη προκειμένου οι χώρες - μέλη να βγουν από το οικονομικό τέλμα και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ενώ εκτίμησε ότι η Ευρώπη απειλείται από μία μακρά και πιθανόν ατελείωτη στασιμότητα «αν δεν κάνουμε κάτι».

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης των πρεσβευτών στο Παρίσι ο Ολάντ επεσήμανε ότι θα προτείνει αυτή η σύνοδος «να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις».

«Είναι προς όφελος της Ευρώπης διότι τίθεται εν αμφιβόλω η θέση της στην παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος, ενώ επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να θεωρούμαστε ως η ήπειρος με την πιο ασθενή ανάπτυξη του κόσμου και η μοναδική που δεν βιώνει μια ανάκαμψη της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, να βάλει σε τάξη τις πολιτικές της, να ξεκαθαρίσει την δομή της, να ξαναβρεί την υποστήριξη των λαών. Πρέπει πάνω απ’ όλα να κερδίσει τη μάχη της ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Χρειάζονται μια νομισματική και δημοσιονομική πολιτική «οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους τις εξαιρετικές συνθήκες», σημείωσε ο Ολάντ.

Επίσης ζήτησε το ευρωπαϊκό σχέδιο τόνωσης των επενδύσεων ύψους 300 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να τεθεί σε εφαρμογή «το συντομότερο δυνατό».

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι θα υπερασπιστεί στα επόμενα ευρωπαϊκά συμβούλια «μια νέα πρωτοβουλία για την ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας ευελιξία στους ρυθμούς μείωσης των ελλειμμάτων, με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ESPA BANNER