Ειδήσεις

Διεθνή

Ουκρανία: Συμφωνία 6 σημείων Κυβέρνησης Αντιπολίτευσης. Απελευθέρωση της Τιμοσένκο

Την επαναφορά του Συντάγματος του 2004 στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες 48 ώρες, καθώς και τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών μέχρι το τέλος του 2014 προβλέπει, μεταξύ άλλων, η συμφωνία που υπέγραψαν ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς και η αντιπολίτευση της Ουκρανίας, με στόχο τον τερματισμό της αιματηρής κρίσης.

Τη συμφωνία υπέγραψαν, επίσης, εκπροσώπωντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υπουργοί Εξωτερικών της Πολωνίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίοι, σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, συνέβαλαν καθοριστικά στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.
 

Στο μεταξύ, την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο αποφάσισαν οι βουλευτές της Ουκρανίας, μέσω μιας τροποποίησης του ποινικού κώδικα που ψήφισαν.
Με 310-54 ψήφους των νομοθετών, ανοίγει ο δρόμος για την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού της χώρας,  που έμεινε στη φυλακή για περισσότερα από δυο χρόνια. 

Παράλληλα, το κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα την παύση του υπουργού Εσωτερικών, Βιτάλι Ζαχαρτσένκο, επειδή χρησιμοποίησε «βία» εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη διάρκεια των ταραχών. Ο Ζαχαρτσένκο είναι μια προσωπικότητα που έχει προκαλέσει μίσος στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου εξαιτίας της καταστολής από την αστυνομία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.