Ειδήσεις

Διεθνή

Ουαλία: Συνεχίζεται η αντι-Σύνοδος ειρήνης ενάντια στο ΝΑΤΟ

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για δεύτερη ημέρα σε Κάρντιφ και Νιούπορτ ενάντια στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία. Αντιπολεμικές οργανώσεις, ακτιβιστές και οργανώσεις υπέρ του πυρηνικού αφοπλισμού δήλωσαν ξεκάθαρα ότι οι συμμετέχοντες στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι ανεπιθύμητοι.

 Τα hashtag στο twitter: #NotoNato, #Nato

Διαδηλώσεις και ακτιβιστικά events θα διοργανώνονται ολόκληρη την εβδομάδα και αναμένεται να κορυφωθούν το διήμερο 4-5 Σεπτέμβρη όταν και είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος του ΝΑΤΟ. 

.

Η κατασκήνωση ειρήνης καθώς και οι ποικίλες μορφές διαμαρτυρίας βάζουν στο στόχαστρο τη σύνοδο της στρατιωτικής συμμαχίας, με κύρια συνθήματα «πυρηνικο ΝΑΤΟ, όχι ευχαριστώ!» και «Ιράκ, Ουκρανία, όχι άλλοι πόλεμοι». Η αντισύνοδος, όπως ονομάζονται οι αντιπολεμικές δράσεις και η κατασκήνωσή ειρήνης, θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Σεπτέμβρη. Τα θέματα της αντισυνόδου εκτείνονται σε όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων του αντιπολεμικού κινήματος, με μεγάλη ένταση φυσικά στα θέματα της ειρήνης στην περιοχή Ρωσίας/Ουκρανίας αλλά και τη σφαγή στη Γάζα.  Ήδη έχει οργανωθεί τεράστια επιχείρηση ασφάλειας, με έναν ατσάλινο φράχτη γύρω από τα κτίρια εργασίας ή δείπνων, που περικλείει ακόμα και μεγάλους δρόμους, με πύργους ασφαλείας και πύλες εισόδου. Έχει ακόμα μετακινηθεί μεγάλος αριθμός αστυνομικών από ολόκληρη τη Βρετανία. Η αστυνομία δηλώνει ότι αναμένει 20.000 διαδηλωτές και διαδηλώτριες, που οι περισσότεροι θα κινηθούν ειρηνικά, αλλά έχει λάβει «όλα τα μέτρα» για όσους έχουν μεταβεί «για αλλότριους σκοπούς». 

Στις προηγούμενες συνόδους, το 2012 στο Σικάγο και το 2009 στο Στρασβούργο, υπήρχαν βίαιες συγκρούσεις, όπου η αστυνομία σε πολλές περιπτώσεις κινήθηκε μαζικά και με όλα τα «εξαρτήματά» της (δακρυγόνα, ελικόπτερα, σφαίρες) για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος, επιτιθέμενη, ουσιαστικά, στο δικαίωμα στη διαδήλωση και τη διαμαρτυρία.  Οι μετακινήσεις του πληθυσμού έχουν ήδη περιοριστεί σταδιακά τον τελευταίο καιρό, ενώ το Σαββατοκύριακο της αντισυνόδου έχουν ανακοινωθεί περιορισμοί στην ευρύτερη περιοχή διεξαγωγής της συνόδου, όσο και στα τρένα, εθνικές οδούς και αεροδρόμιο. Τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα, αλλά πολλά από αυτά θα αναβάλουν την έναρξη ενώ κάποια που έχουν μετακινούμενους μαθητές από την ευρύτερη περιοχή, δεν θα ανοίξουν καθόλου.  Όλο το πακέτο της «ασφάλειας» είναι «τυποποιημένο» μπορούμε να πούμε, αν κρίνουμε και από άλλες συνόδους είτε του ΝΑΤΟ είτε των G20, από την εποχή της Γένοβα και μετά.

Πηγή: left.gr

ESPA BANNER