Ειδήσεις

Διεθνή

Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, για την ανάθεση εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «οι διαβουλεύσεις διεξήχθησαν με τον ταχύτερο, δυνατό ρυθμό, για να δοθεί χρόνος σε όποιον θα πρέπει να αναλάβει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης».

Από την σημερινή ημέρα διαβουλεύσεων προέκυψε, όπως ήταν ήδη σαφές, ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, προτείνει για την πρωθυπουργία τον γραμματέα του, Ματτέο Ρέντσι.

«Το κόμμα μας θα διαθέσει όλη του την πολιτική ισχύ για μια κυβέρνηση που να διαρκέσει μέχρι το 2018, με κύριους στόχους τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή του εκλογικού νόμου», τόνισε ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην γερουσία, Λουίτζι Τζάντα.

Την υποψηφιότητα του Ρέντσι στήριξε ανεπιφύλακτα η κεντρώα Επιλογή Πολιτών, ενώ ο επικεφαλής της Νέας Κεντροδεξιάς, Αντζελίνο Αλφάνο, έθεσε συγκεκριμένους όρους: «Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι το μεγάλο και σημαντικό, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε νέα κυβέρνηση μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες. Δεν θα στηρίξουμε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα που να κλείνει προς την Αριστερά», δήλωσε ο Αλφάνο.

Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους παρατηρητές, ότι ο Ρέντσι, θα χρειασθεί μάλλον περισσότερο χρόνο από ότι προβλεπόταν αρχικά, για την ακριβή σύνθεση της λίστας των υπουργών του.

Η Λέγκα και το κίνημα Πέντε Αστέρων του Γκρίλλο, όπως είχαν ήδη ανακοινώσει, δεν μετέβησαν στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο.

Τέλος, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, συνομίλησε με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο πρώην γερουσιαστής, καναλάρχης και πρόεδρος της Φόρτσα Ιτάλια, τόνισε ότι «εκπλήσσει το ότι προτείνεται νέα κυβέρνηση χωρίς να υπάρχει το σχετικό πρόγραμμα».

«Θα είμαστε υπεύθυνη αντιπολίτευση, θα σεβαστούμε τις μέχρι τώρα συμφωνίες που υπογράψαμε για τις συνταγματικές αλλαγές . Παράλληλα, ζητάμε αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας, με έμφαση στην ανάπτυξη», τόνισε ο Σ. Μπερλουσκόνι.

Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να δοθεί από τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας στον επικεφαλής της κεντροαριστεράς, Ματτέο Ρέντσι, αύριο-Κυριακή- ή την Δευτέρα.

Πολιτικό Παρασκήνιο

Βαρβιτσιώτης: Σε προληπτική καραντίνα μετά από επαφή με κρούσμα κορωνοϊού

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Σε προληπτική καραντίνα τέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ιταλία.

«Με την επιστροφή μου από την Ιταλία πληροφορήθηκα ότι είχα έρθει εκεί σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid», αναφέρει. «Ως εκ τούτου βρίσκομαι σε κατ' οίκον περιορισμό.
Όλες οι δραστηριότητες σε Ελλάδα και ΕΕ θα γίνουν αυτή την εβδομάδα μέσω τηλεδιασκέψεων. Μένουμε ασφαλείς, τηρούμε τα μέτρα».

 

ειδησεις σημερα 

Πελώνη: Ούτε πιο κοντά, ούτε πιο μακριά μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο Δένδιας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την «μάχη» με Ερντογάν-

Τσαβούσογλου

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση «φόρεσε καπέλο» δικές της αποφάσεις στην επιτροπή των ειδικών