Ειδήσεις

Διεθνή

Οι Κύπριοι δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς τους

Απαξιωτική κρίση για τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές έχουν οι Κύπριοι, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευρωβαρόμετρο».

Το 91% των Κυπρίων δεν έχουν εμπιστοσύνη στα κόμματα, ενώ μόλις το 18% εμπιστεύεται τους βουλευτές. Κάπως διασώζεται η κυβέρνηση, στην οποία έχει εμπιστοσύνη το 26% των Κυπρίων , ενώ το 68% απάντησε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη. Πάντως, το ποσοστό των πολιτών που εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση στην Κύπρο είναι υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ (23%). Το 97% των Κυπρίων χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση στη χώρα «κακή» έως «πολύ κακή», ενώ μόνο το 3% εκφράζει αντίθετη άποψη. Για τους επόμενους 12 μήνες το 7% των Κυπρίων βλέπει βελτίωση της κατάστασης, το 72% επιδείνωση και 19% στασιμότητα.

Στην ερώτηση για το πως είναι η προσωπική επαγγελματική τους κατάσταση, οι Κύπριοι σε ποσοστό 27% απαντούν «καλή» και 39% «κακή». Οι μέσοι όροι των απαντήσεων στην ΕΕ ήταν 54% και 29%.

Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Κύπριοι σε ποσοστό 58% την χαρακτηρίζουν «κακή» έως «πολύ κακή», ενώ το 42% την χαρακτηρίζει «καλή» έως «πολύ καλή». Στην ΕΕ ο μέσος όρος ήταν 63% («καλή» έως «πολύ καλή») και 35% («κακή» έως «πολύ κακή»). Για τους επόμενους 12 μήνες το 4% προβλέπει βελτίωση, το 50% επιδείνωση και το 42% στασιμότητα.

Για την κατάσταση της απασχόλησης, το 98% των Κυπρίων τη χαρακτηρίζει «κακή» έως «πολύ κακή», και μόνο το 2% θεωρεί ότι είναι «καλή». Για τους 12 επόμενους μήνες μόνο το 5% προβλέπει βελτίωση της κατάστασης στην Κύπρο στον τομέα της απασχόλησης, ενώ το 74% προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση.

Στην ερώτηση σε ποιά κατεύθυνση κινείται η χώρα, το 64% των Κυπρίων θεωρεί ότι βρίσκεται σε λάθος πορεία, ενώ μόνο το 13% πιστεύει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Στην ερώτηση, εάν η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη σημερινή λιτότητα το 77% των Κυπρίων απάντησε «ναι» και το 19% «όχι».

Η κρίση και η λιτότητα έχουν μειώσει τον αριθμό των υποστηρικτών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και του ευρώ, που είναι πλέον μειοψηφία. Στην ερώτηση, εάν υποστηρίζουν την ΟΝΕ και το ευρώ, το 44% των Κυπρίων τάχθηκε υπέρ και το 52% κατά. Στην περυσινή δημοσκόπηση και οι δύο πλευρές κατέγραφαν 47%.

Εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μόνο το 17% των Κυπρίων, ενώ το 75% απάντησε «όχι». Οι μέσοι όροι στην ΕΕ ήταν 31% και 58% αντίστοιχα.Εμπιστοσύνη στα Ηνωμένα Έθνη έχει το 18% των Κυπρίων, ενώ το 74% απάντησε «όχι».

πηγή: ΑΜΠΕ

Gossip - LifeStyle

Έλενα Τσαγκρινού: «Πάω στην Eurovision για να κερδίσω»

Έλενα

Η Έλενα Τσαγκινού είναι εκείνη που εκπροσωπήσει για φέτος την Κύπρο στον διαγωνισμό της Eurovision. H τραγουδίστρια μίλησε στην εκπομπή Dot για τις προσδοκίες που έχει.

"Θα πάμε στο Ρότερνταμ γύρω στις 8 Μαϊου και στις 18 ξεκινούν οι ημιτελικοί. Δεν περίμενα τα σχόλια για το τραγούδι. Περίμενα ότι θα αντιμετωπιστεί ως ένα χαρούμενο τραγούδι με ωραίο perfomance. Φοβήθηκα λίγο γιατί δεν τίθενται λόγοι θρησκευτικοί ή πολιτικοί, είχαμε ξεφύγει λιγάκι. Με πετυχαίνετε στην φάση που εγκεφαλικά μπαίνω στο διαγωνιστικό κομμάτι. Σκέφτομαι λίγο την θέση ενώ αρχικά έλεγα δεν έχει καμια σημασία. Με έχει πιάσει κάτι σαν πρωταθλητισμός. Το πρόγραμμά μου είναι σκληρό γιατί κοιμόμαστε και ξυπνάμε συγκεκριμένες ώρες για τις πρόβες που μπορεί να είναι και πάνω από 5 ώρες

Το να συμμετέχω στην Eurovision μετά την δεύτερη θέση της Ελένης Φουρέιρα, είναι μια καλή αρχή. Εννοείται πάω για να κερδίσω γιατί συνεργάζομαι με επαγγελματίες… Κάνω πρόβες χωρίς μάσκα και δεν μπορώ να είμαι τώρα κοντά με τον Mike γιατί είναι σε ευπαθή ομάδα.", ανέφερε.

 

Διαβάστε επίσης H Έλενα Τσαγκρινού θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Eurovision 2021