Ειδήσεις

Διεθνή

Οι κληρονόμοι του συγγραφέα Μάρκες πώλησαν το αρχείο του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας, όπου ήδη βρίσκονται τα αρχεία του Τζέιμς Τζόις και του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, απέκτησε το αρχείο του νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, όπως ανακοίνωσε το ίδιο σήμερα.

Δεν ανακοινώθηκε το τίμημα της απόκτησης του αρχείου αυτού.

Το αρχείο περιλαμβάνει τα αυθεντικά χειρόγραφα του Γκαρσία Μάρκες για πάνω από μισόν αιώνα, 2.000 επιστολές, περιλαμβανομένων γραμμάτων από τον Κάρλος Φουέντες ή τον Γκρέιαμ Γκριν, φωτογραφίες, σημειωματάρια, τη γραφομηχανή του —μια Smith Corona— και τους υπολογιστές που χρησιμοποιούσε. Το αρχείο του θεωρούμενου ως πατέρα του μαγικού ρεαλισμού θα στεγαστεί στο Κέντρο Χάρι Ράνσομ του Πανεπιστημίου του Τέξας, όπως ανέφερε το Κέντρο στο ιστολόγιό του.

Σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο αυτό, «ο Γκαρσία Μάρκες είχε τόσο σημαντική επιρροή στο μυθιστόρημα το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα όσο ο Τζέιμς Τζόις το πρώτο μισό».

Το συγκεκριμένο κέντρο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά αρχεία των ΗΠΑ, και σε αυτό βρίσκονται συλλογές συγγραφέων όπως ο Ουίλιαμ Φόκνερ ή ο Χόρχε Λουίς Μπόρχες, πέραν των αρχείων του Τζόις και του Χέμινγουεϊ.

«Θέλαμε να έχει καλή παρέα», δήλωσε ο Γκονσάλο Γκαρσία Μπάρσα, ένας από τους γιους του συγγραφέα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Μπλου της Κολομβίας.

Όμως μέσα ενημέρωσης στην Κολομβία αμφισβήτησαν το γιατί η κληρονομιά του Γκαρσία Μάρκες έπρεπε να παραχωρηθεί στους «γκρίνγκος».

Στον συγγραφέα είχε απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ για δεκαετίες, λόγω της στράτευσής του στην Αριστερά. Ο Φιδέλ Κάστρο, ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, ήταν στενός προσωπικός του φίλος.

Όταν έγινε γνωστός ο θάνατός του πάντως, ο συντηρητικός πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος αποκάλεσε τον Γκαρσία Μάρκες «τον σπουδαιότερο Κολομβιανό που έζησε ποτέ».

Η υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας, η Μαριάνα Γκάρσες, δήλωσε ότι είναι «κρίμα» που η χώρα δεν θα κρατήσει τη συλλογή του πιο διάσημου γιου της, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός RCN.

Αλλά ο Γκονσάλο Γκαρσία Μπάρσα, ο ένας από τους γιους του εκλιπόντα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν του έκανε καμιά προσφορά ή πρόταση για το αρχείο του λογοτέχνη.

Ο Γκαρσία Μάρκες γεννήθηκε στην Αρακατάκα, μια πόλη στη βόρεια επαρχία Μαγκνταλένα της Κολομβίας, την 6η Μαρτίου του 1927. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, αλλά έγινε διάσημος ως συγγραφέας βιβλίων όπως τα Εκατό Χρόνια Μοναξιά, Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας ή Ο στρατηγός μεσ' τον λαβύρινθό του.

ESPA BANNER