Ειδήσεις

Διεθνή

Νταβούτογλου: Η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Ελλάδα και Τουρκία επεξεργάζονται μια φόρμουλα που θα επιτρέψει την απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός από την ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά ταυτόχρονα θα σχηματοποιεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει συγκεκριμένο ρόλο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και πριν τη λύση του Κυπριακού, τονίζει σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβουτογλου.

Μιλώντας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του, Αντώνη Σαμαρά, στο πλαίσιο του τρίτου Ανώτατου συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα, ο κ. Νταβουτογλου διαμηνύει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την Τουρκία από την αξιοποίηση των πηγών ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει ευθέως ότι η Τουρκία δεν θα αναγνωρίσει ενδεχόμενη οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξυ Ελλάδας και Αιγύπτου, και καλεί την Αθήνα να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί η ανάλογη διαδικασία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

«Καμία τριμερής συνεργασία δεν μας απειλεί. Κανείς δεν μπορεί να μας απειλήσει. Αλλά όλες οι συμφωνίες για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες πρέπει να γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης από όλους» αναφέρει χαρακτηριστικά.