Ειδήσεις

Διεθνή

Νιγηρία: Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομές της Μπόκο Χαράμ

Μέλη της Μπόκο Χαράμ κατέστρεψαν ολοσχερώς 16 πόλεις και χωριά στη βορειοανατολική Νιγηρία, κοντά στις όχθες της λίμνης Τσαντ, και σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους στη διάρκεια μιας νέας επιδρομής τις τελευταίες δύο ημέρες, δήλωσαν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες.

Στη διάρκεια της επίθεσης που σημειώθηκε χθες Τετάρτη οι ισλαμιστές «έκαψαν ολοσχερώς 16 πόλεις και χωριά, μεταξύ αυτών και τη Μπάγκα», μεγάλο εμπορικό κέντρο όπου υπάρχει και μια στρατιωτική βάση, η οποία έπεσε στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο Μούσα Μπούκαρ, αξιωματούχος της πολιτείας Μπόρνο.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τα μέλη της Μπόκο Χαράμ άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως στη Μπάγκα και να πυρπολούν κτίρια της πόλης αργά το βράδυ της Τρίτης, εξαπολύοντας αλλεπάλληλες επιδρομές που είχαν στόχο τους πολίτες και οι οποίες συνεχίστηκαν ως την Τετάρτη.

Ο στρατός είχε εγκαταλείψει την πόλη το Σαββατοκύριακο.

Ο Αμπουμπακάρ Γκαμάντι, επικεφαλής του συνδικάτου των αλιέων της πολιτείας Μπόρνο, επιβεβαίωσε τη νέα επιδρομή της Μπόκο Χαράμ, διευκρινίζοντας ότι πολλοί κάτοικοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να αποφύγουν τη βία βρίσκονται εγκλωβισμένοι χωρίς είδη πρώτης ανάγκης σε ένα νησί της λίμνης Τσαντ.

Ο ίδιος εκτίμησε τον αριθμό των ανθρώπων αυτών σε περίπου 560. «Κάποιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν εξαιτίας της έλλειψης τροφής, του κρύου και της ελονοσίας σε αυτό το νησί που είναι γεμάτο κουνούπια», υπογράμμισε ο Γκαμάντι.

Σύμφωνα με τον Μπούκαρ, οι αντάρτες ακολούθησαν με μοτοσικλέτες τους κατοίκους που προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο στη ζούγκλα και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους.

Προς το παρόν είναι δύσκολο να καθοριστεί ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων, καθώς χιλιάδες κάτοικοι διέφυγαν προς το Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, και προς άλλες κατευθύνσεις.

«Περισσότεροι από 20.000 εκτοπισμένοι από τη Μπάγκα και τα γειτονικά χωριά βρίσκονται σε έναν καταυλισμό στο Μαϊντουγκούρι», διευκρίνισε ο Μπούκαρ.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ