Ειδήσεις

Διεθνή

Μολότοφ κατά αστυνομικών στη Στοκχόλμη

Αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε ένα φτωχό προάστιο της πρωτεύουσας της Σουηδίας χθες το βράδυ, ενώ 11 άνθρωποι συνελήφθησαν με τις κατηγορίες πρόκλησης επεισοδίων και εμπρησμού.

Τα επεισόδια στο Ράγκσβεντ στη νότια Στοκχόλμη ξέσπασαν στον απόηχο των ταραχών που είχαν συγκλονίσει πέρυσι το Μάιο το Χούσμπι στην άλλη πλευρά της πρωτεύουσας όπου εκατοντάδες οχήματα είχαν πυρποληθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και νεαρών μεταναστών μετά τον θάνατο ενός Πορτογάλου που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι είναι νωρίς να πει κανείς ποιοί είναι οι δράστες αυτήν την φορά, ωστόσο 4 από τους 11 συλληφθέντες είναι ηλικίας κάτω των 18 ετών.

«Αυτό που είναι αρκετά ασυνήθιστο στην περίπτωση αυτή είναι ότι όπως όλα δείχνουν πρόκειται για προσχεδιασμένες ενέργειες» επισήμανε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Κχελ Λίντγκρεν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι διαδηλωτές είχαν ήδη εφοδιαστεί με τις βόμβες μολότοφ και τα κομμάτια τσιμέντου από τα πεζοδρόμια όταν έφθασε η αστυνομία ενώ οι περίπου 30 άνθρωποι που προκάλεσαν τα επεισόδια φέρονται να είχαν τα πρόσωπά τους καλυμμένα.

Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, όμως περίπου 10 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν. Ζημιές προκλήθηκαν και σε περιπολικά.

Όπως το προάστιο Χούσμπι, το Ράγκσβεντ είναι μια περιοχή όπου ζουν πολλοί μετανάστες και νέα επεισόδια βίας στις συνοικίες των μεταναστών ενδέχεται να δώσουν ώθηση στο ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών στις πρόωρες εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον επόμενο Μάρτιο.