Ειδήσεις

Διεθνή

Μνημόσυνο Γλαύκου Κληρίδη στο μετόχιο της μονής του Κύκκου, στη Λευκωσία

Τελέστηκε σήμερα στο μετόχιο της μονής του Κύκκου, στη Λευκωσία, το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

Στο μνημόσυνο παρέστησαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μέλη της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου και άλλοι επίσημοι.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο πρώην υφυπουργός, Παντελής Κούρος, ο οποίος χαρακτήρισε τον Γλαύκο Κληρίδη ως «έντιμο πατριώτη, οραματιστή και προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας με πολλά χαρίσματα, ανατροφή, ήθος και ευγένεια».

Ο κ. Κούρος είπε ότι η διακυβέρνηση Κληρίδη ήταν μια από τις καλύτερες στην Κύπρο και μίλησε για την προσήλωση του αειμνήστου προέδρου στην ενδυνάμωση των σχέσεων της Κύπρου με την Ελλάδα καθώς και στο επίτευγμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

"Εφυγε με το παράπονο ότι δεν είδε την Κύπρο επανενωμένη", είπε ο κ. Κούρος και τόνισε ότι "η εθνική ενότητα θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για το μεγάλο ηγέτη, Γλαύκο Κληρίδη".

Κόσμος

Συνεκπαίδευση Κυπρίων και Βρετανών κομάντος υπό το βλέμμα Ζερβάκη

Περίπολο των Ειδικών Δυνάμεων της Κύπρου, κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης.

Ολοκληρώθηκε χθες με «επίδειξη δυνατοτήτων» (capability demonstration) στο χωριό Λυθροδόντας, η συνεκπαίδευση του προσωπικού της Διοίκησης Καταδρομών με τις αντίστοιχες Ειδικές Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου (HB), που αποτελούν μέρος της Βρετανικής Ναυτικής Δύναμης «Littoral Readiness Group  Experimentation» [LRG(X)] η οποία βρίσκεται αυτό το διάστημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τη δραστηριότητα παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Χρυσηλίου, ο Επιτελάρχης των Βρετανικών Δυνάμεων στην Κύπρο, Ταξίαρχος Anthony Beasant, ο Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Martin Forgrave, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΗΒ καθώς και αντιπροσωπεία βρετανών αξιωματικών.

Η «επίδειξη δυνατοτήτων» αποτέλεσε το επιστέγασμα της συνεκπαίδευσης μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων των δυο χωρών, η οποία διάρκεσε μια εβδομάδα και περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, επίδειξη και χειρισμό οπλικών συστημάτων, εκτέλεση και αντιμετώπιση ενέδρας, αγώνα εντός αστικών περιοχών και παροχή Α’ βοηθειών στο πεδίο της μάχης.

Η συγκεκριμένη δράση, εντάσσεται στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας ΚΔ και ΗΒ, η οποία προβλέπει αριθμό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων την περίοδο από 16 Οκτωβρίου έως 02 Νοεμβρίου.

Κατά το χαιρετισμό των τμημάτων που συμμετείχαν στη συνεκπαίδευση, ο Αρχηγός της ΕΦ σημείωσε ότι τόσο η συγκεκριμένη δραστηριότητα όσο και αυτές που θα ακολουθήσουν, αποτελούν απτή απόδειξη της αναβαθμισμένης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ ΚΔ και ΗΒ.