Ειδήσεις

Κόσμος

Μέρκελ: Εποικοδομητικές οι συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής

merkel.jpg

Η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα εξαρτάται από την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Στη συνέντευξη Τύπου με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, η κα Μέρκελ είπε πως το επόμενο βήμα είναι να παρουσιαστεί συνολική λίστα μεταρρυθμίσεων που θα εξεταστούν από τους θεσμούς. «Το σημαντικό είναι τα ελληνικά μέτρα να είναι οικονομικά βιώσιμα», υπογράμμισε.

Εξάλλου, η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. «Καλύψαμε μια πολύ μεγάλη παλέτα θεμάτων», είπε.

Επανέλαβε ότι στόχος της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει «να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη», αλλά επισήμανε ότι αυτό είναι συνδεδεμένο με την εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων «και αυτοί οι όροι βρίσκονται στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου».

Αναφερόμενη στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου όπως συνομολογήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup, η κυρία Μέρκελ είπε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης αν θα αντικαταστήσει τα μέτρα που προεβλέπονταν μέχρι σήμερα από άλλα ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ιρλανδίας που αντικατέστησε κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις με άλλες. 

«Θα πρέπει να αντικαταστήσει με άλλες τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν και να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις προηγούμενες. Αν έχουν το ίδιο αποτέλέσμα αυτό θα το δουν οι θεσμοί και θα το κρίνει το Eurogroup» δήλωσε με σαφήνεια η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε: «Το ουσιαστικό είναι ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι το ίδιο». 

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν επίσης για την εξωτερική πολιτική. Όσον αφορά στη Λιβύη, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε την υποστήριξη της Ε.Ε. στις προσπάθειες του Αμερικανικού εκπροσώπου για ομοιογενή κυβέρνηση στη χώρα. Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτη την επίθεση που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα στην Τυνησία.

 

Κόσμος

Κυπριακό: Συνάντηση Αναστασιάδη με την απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών

Κυπριακό

Την ειδική απεσταλμένη του γγ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό το φως της προετοιμασίας της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο, στη Γενεύη, στις 27 με 29 Απριλίου, η κ. Λουτ ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα διαδικαστικά και οργανωτικά ζητήματα, όπως αυτά τυγχάνουν διευθέτησης από τα Ηνωμένα Έθνη, σε σχέση με την άτυπη διάσκεψη.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, αναφέρει ότι στη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στην κ. Λουτ την ετοιμότητα του ιδίου και της ελληνοκυπριακής πλευράς να συμμετάσχει εποικοδομητικά και δημιουργικά στη διάσκεψη, εκφράζοντας την ευχή την ίδια θετική βούληση να επιδείξει και η τουρκική πλευρά, έτσι ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τροχαίο - Γαύδος: Νεκρή η γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί στο όχημα

Κρήτη: 19χρονη διοργάνωσε "κορωνοπάρτι" με 21 καλεσμένους!

Ηράκλειο: Εισέπνευσε φυτοφάρμακο και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο