Ειδήσεις

Διεθνή

Κλιμάκωση της βίας στο Νότιο Σουδάν

Τρεις νεκροί στρατιώτες, από  επίθεση σε βάση του ΟΗΕ

Τα πρώτα θύματα από την έναρξη της κρίσης στο Νότιο Σουδάν μετρά η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ. Όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, τρεις ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης των αναρτών.

Συγκεκριμένα, η επίθεση σημειώθηκε σε βάση του ΟΗΕ στην περιοχή Ακάμπο. Αρκετοί πολίτες είχαν καταφύγει εκεί προκειμένου να γλιτώσουν από τις αιματηρές συγκρούσεις.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί ακόμα και πολίτες από την επίθεση» αναφέρει ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.

«Σε περίπτωση που αυτές οι αναφορές αποδειχθούν αληθινές, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους».

Έκκληση Ομπάμα για τερματισμό των βιαιοτήτων

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές στο Νότιο Σουδάν να σταματήσουν τις βιαιότητες ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή και να εργαστούν προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης.

«Η καυστική ρητορική και η στοχευμένη βία πρέπει να σταματήσουν. Όλες οι πλευρές πρέπει να συλλογιστούν τις σοφές συμβουλές των γειτόνων τους, να δεσμευτούν σε διάλογο, να λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας και να εργαστούν προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης» τόνισε.

Υπό τον έλεγχο των στρατιωτών το Μπορ

Ο στρατός του Νοτίου Σουδάν ανακοίνωσε ότι το Μπορ, η πρωτεύουσα του Τζονγκλέι, έχει τεθεί υπό τον έλεγχο στρατιωτικών μονάδων πιστών στον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Ρικ Μάκαρ.

Το Μπορ είναι για τους Νοτιοσουδανούς το αιματοβαμμένο σύμβολο της αντιπαλότητας μεταξύ Μάκαρ και Κιρ.

Το 1991 οι άνδρες του Μάκαρ -κυρίως μέλη της φυλής Νούερ- οι οποίοι είχαν αποσχιστεί από τον Λαϊκό Στρατό για την Απελευθέρωση του Σουδάν (SPLA), τους αντάρτες που μάχονταν για την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν, σφαγίασαν στην πόλη αυτή περίπου 2.000 μέλη της φυλής Ντίνκα στην οποία ανήκει και ο ίδιος ο Κιρ.

Η ένταση στο Νότιο Σουδάν κλιμακώθηκε τον περασμένο Ιούλιο όταν ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ απέπεμψε τον αντιπρόεδρο και βασικό πολιτικό αντίπαλό του Ρικ Μάκαρ -οι υποστηρικτές του οποίου ανήκουν, στην πλειονότητά τους, στη φυλή Νούερ.

Τουλάχιστον 500 νεκροί από την αρχή των συγκρούσεων

Από τις μάχες που ξέσπασαν στις αρχές της εβδομάδας με αφορμή -σύμφωνα με την κυβέρνηση- την απόπειρα πραξικοπήματος εκ μέρους του Μάκαρ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 500 ανθρώπους μέχρι στιγμής. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 800, με βάση τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε ανακοίνωσή του αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι η κρίση αυτή έχει ήδη λάβει χαρακτήρα σύρραξης μεταξύ διαφορετικών φυλών. «Οι στρατιώτες στην Τζούμπα ρωτούσαν την εθνότητα των ανθρώπων και αναλόγως τους σκότωναν ή τους άφηναν ελεύθερους. Κάποιες φορές τους αναγνώριζαν από τα σημάδια που φέρουν στο πρόσωπό τους» ανέφερε, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Πολλοί Νοτιοσουδανοί τηρούν το έθιμο του χαράγματος του δέρματος του προσώπου ή του σώματος με παραδοσιακά σχέδια, διαφορετικά σε κάθε φυλή. «Οι κυβερνητικοί στρατιώτες [...] και οι αστυνομικοί ρωτούσαν τους κατοίκους σε ποια φυλή ανήκουν και σκότωναν τους Νούερ» στην Τζούμπα. Από την άλλη, ορισμένες πληροφορίες «αναφέρουν ότι οι Ντίνκα έχουν μπει στο στόχαστρο στρατιωτών Νούερ στην Τζούμπα και στο Μπορ», συνεχίζει η ανακοίνωση της οργάνωσης.

Κάτοικος της Τζούμπα είπε ότι είδε ενόπλους και των δύο φυλών «να περνούν από σπίτι σε σπίτι, προφανώς αναζητώντας οι μεν μέλη της φυλής των δε». Ένας άνδρας αφηγήθηκε ότι είπε στρατιώτες να σκοτώνουν επτά Νούερ που κρύβονταν σε ένα σπίτι στη συνοικία Γκουντέλε. Πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν από αδέσποτα πυρά, ενώ οι κάτοικοι είπαν επίσης ότι δύο άνθρωποι συνεθλίβησαν από άρματα μάχης που ισοπέδωσαν τα σπίτια τους.