Ειδήσεις

Διεθνή

Κι άλλος Μπούς ενδιαφέρεται για την προεδρία στις ΗΠΑ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεότερος, εκτίμησε ότι οι πιθανότητες ο αδελφός του Τζεμπ να είναι υποψήφιος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές είναι «50%», σε μια συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε την Κυριακή.

Ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντας, 61 ετών σήμερα, «μάχεται μέσα του για να αποφασίσει» εάν θα είναι υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2016, τόνισε ο αδελφός του, ο οποίος εκτίμησε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Face the Nation του τηλεοπτικού δικτύου CBS ότι οι πιθανότητες «είναι 50-50».

«Είμαστε πολύ κοντά. Ταυτόχρονα όμως, δεν χτυπάει ακριβώς την πόρτα μου για να ζητήσει τη γνώμη μου, επειδή αγωνιά για την απόφαση που θα πάρει. Γνωρίζει τις συνέπειες που θα έχει (μια τέτοια απόφαση) για την οικογένειά του. Έχει δει τον πατέρα του και τον αδελφό του στην προεδρία. Για εμένα, είναι κορόνα-γράμματα».

Ο γιος του Τζεμπ Μπους, ο Τζορτζ Πρέσκοτ Μπους, ο οποίος εξελέγη την περασμένη Τρίτη σε ένα δημόσιο αξίωμα στο Τέξας, έδωσε επίσης τροφή στη σεναριολογία, δηλώνοντας ότι είναι πιθανότερο πλέον ο πατέρας του να είναι υποψήφιος.

Ο Τζορτζ Μπους, ο 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε εξάλλου ότι θα υποστήριζε με όποιον τρόπο μπορεί τον αδελφό του σε περίπτωση που έθετε υποψηφιότητα και ότι θα έκανε ό,τι κι αν του ζητούσε - ακόμη κι αν του ζητούσε να μείνει στο παρασκήνιο.

Το ερώτημα εάν ο Τζεμπ Μπους θα θέσει υποψηφιότητα στα όργανα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των εκλογών το 2016 έχει γίνει θέμα έντονων συζητήσεων και είναι γνωστό ότι το εξετάζει πολύ σοβαρά. Η υποψηφιότητά του θεωρείται πως θα ήταν μεν ενωτική, αλλά λιγότερο «ορθόδοξη» από εκείνες διαφόρων άλλων διεκδικητών του χρίσματος. Ο Τζεμπ Μπους έχει για παράδειγμα δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ μιας φιλόδοξης μεταρρύθμισης στο ζήτημα των παράτυπων μεταναστών, που θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την μαζική έκδοση αδειών παραμονής και εργασίας για όσους βρίσκονται στις ΗΠΑ χωρίς χαρτιά.

Ο Τζεμπ Μπους είχε πει τον περασμένο Απρίλιο ότι θα αποφασίσει ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Κόσμος

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στις ΗΠΑ – Πάνω από 88.000 νέες μολύνσεις

Νεκροί από τον νέο κορωνοϊό στις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν το Σάββατο ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ σε αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Μεταξύ 20:30 ώρα Παρασκευής και ίδιας ώρας Σαββάτου, εντοπίστηκαν 88.973 νέες μολύνσεις, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τα 79.963 κρούσματα που καταγράφηκαν την προηγούμενη ημέρα στις ΗΠΑ.

Οι μολύνσεις από την αρχή της επιδημίας ανέρχονται στη χώρα σε 8.568.625, ενώ οι θάνατοι σε 224.751, και οι δύο οι υψηλότεροι απολογισμοί στον κόσμο.

Σήμερα, τα χειρότερα ξεσπάσματα του ιού εντοπίζονται στις Βόρειες και στις Μεσοδυτικές Πολιτείες, και περίπου 35 από τις 50 πολιτείες αντιμετωπίζουν αύξηση του αριθμού των μολύνσεων.

Ο αριθμός των θανάτων εντός διαστήματος 24 ωρών παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερός από τις αρχές του φθινοπώρου, με 700 έως 800 θύματα ημερησίως. Ωστόσο, χθες Σάββατο, 906 άνθρωποι υπέκυψαν στην νόσο.