Ειδήσεις

Διεθνή

Και η Γαλλία στο πόλεμο κατά του ισλαμικού κράτους

H γαλλική κυβέρνηση θα αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες εάν θα στείλει μαχητικά αεριωθούμενα στην Ιορδανία για να διεξάγουν πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τον αριθμό των αποστολών της και να μειώσει το κόστος τους, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ένας εκπρόσωπος του στρατού και άλλοι αξιωματούχοι.

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο μιας αποστολής στην Ιορδανία» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του στρατού συνταγματάρχης Ζιλ Ζαρόν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση με τις αρχές του Αμάν.

«Θα μειώσει το χρόνο πτήσης ανάμεσα στις απογειώσεις και τις αποστολές στο Ιράκ» υποστήριξε ο ίδιος.

Η Γαλλία έχει αναπτύξει 9 μαχητικά αεροσκάφη, ένα αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας κι ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού στη βάση της στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο της αποστολής Chammal στο Ιράκ, όπως κι ένα πολεμικό πλοίο στον Κόλπο.

Δύο Γάλλοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι η ανάπτυξη μαχητικών στην Ιορδανία θα βοηθήσει επίσης να μειωθεί το κόστος σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να περικόψει τις δαπάνες, καθώς αυτήν την εβδομάδα αναγκάστηκε να αναζητήσει τρόπους προκειμένου να καλύψει ένα κενό στον προϋπολογισμό ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο προέκυψε από τις πρόσθετες δαπάνες για στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

«Θα ήταν ταχύτερο και θα εξοικονομούσαμε χρήματα» τόνισε ένας Γάλλος διπλωμάτης.

«Είναι προς το συμφέρον μας να βρισκόμαστε σε όσο το δυνατόν μικρότερη απόσταση από το Ιράκ».

Μια δεύτερη πηγή ανέφερε ότι μία απόφαση θα ληφθεί αργότερα αυτόν το μήνα.

Κόσμος

Εκλογές στη Λιβύη: Καλείται η μεταβατική κυβέρνηση να τηρήσει τις προθεσμίες

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης

Οι πρεσβείες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στην Τρίπολη κάλεσαν χθες τη Λιβύη να τηρήσει την ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, που στοχεύουν να επιτρέψουν στη χώρα να βάλει τέλος σε μια δεκαετία χάους και πολέμου.

Σε μια κοινή ανακοίνωσή τους, αυτές οι πρεσβείες παρότρυναν την πρόσφατα ορισμένη μεταβατική κυβέρνηση καθώς και τη Βουλή των Αντιπροσώπων να «διευκολύνουν τη διοργάνωση των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου και να εγκρίνουν έως την 1η Ιουλίου το Σύνταγμα και το νομικό πλαίσιο για αυτές τις εκλογές».

«Εκτός από τις πολιτικές διευθετήσεις και τις ρυθμίσεις ασφαλείας, τεχνικές και υλικοτεχνικές προετοιμασίες είναι απαραίτητες», συμπλήρωσαν οι πέντε πρεσβείες, καθώς η λιβυκή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τις προετοιμασίες για τις εκλογές, η διοργάνωση των οποίων αποτελεί ακριβώς τον λόγο για τον οποίο ορίστηκε.

«Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να προβούμε σε αλλαγές που θα μπορούσαν να διαταράξουν τα αρμόδια όργανα και να καθυστερήσουν τη διεξαγωγή εκλογών με βάση το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», συμπλήρωσαν.

Από την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει παραδοθεί στο χάος, τις συγκρούσεις επιρροής, την διαίρεση και τις ξένες παρεμβάσεις.

Για να ανοιχτεί ένα νέο κεφάλαιο στη χώρα, μια νέα μεταβατική κυβέρνηση με επικεφαλής τον επιχειρηματία Αμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά ορίστηκε τον Φεβρουάριο στην Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και έλαβε τον Μάρτιο μια «ιστορική» ψήφο εμπιστοσύνης από το λιβυκό Κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά είναι αρμόδια για την ενοποίηση των θεσμικών οργάνων και τη διασφάλιση της μετάβασης από τώρα έως τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την πολιτική διαδικασία που στηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Έξοδος από το lockdown: Ανοίγουν αύριο οι οργανωμένες πλαζ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Στην ατζέντα πράσινο πιστοποιητικό και πατέντες εμβολίων

Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού: Νέο πρόγραμμα θα μοιράζει ... «χιλιάρικα» σε επιχειρήσεις