Ειδήσεις

Διεθνή

Ινδία: Συνελήφθη ο γιατρός που έκανε τις επεμβάσεις στείρωσης από τις οποίες πέθαναν 13 γυναίκες

Συνελήφθη ο γιατρός ο οποίος πραγματοποίησε τις επεμβάσεις στείρωσης, από τις οποίες πέθαναν 13 γυναίκες, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που προωθούν οι αρχές στο κρατίδιο Τσατίσγκαρ της Ινδίας .

Ο δρ ΡΚ Γκούπτα και ο βοηθός του πραγματοποίησαν τις επεμβάσεις το Σάββατο σε 83 γυναίκες στο χωριό Πεντάρι της περιοχής Μπιλάσπουρ.

Δύο ακόμη γυναίκες πέθαναν έπειτα από επέμβαση στείρωσης σε άλλη κλινική του ίδιου κρατιδίου. Συνολικά περισσότερες από 90 γυναίκες εξακολουθούν να νοσηλεύονται--πολλές σε κρίσιμη κατάσταση--έπειτα από τέτοιες επεμβάσεις στις δύο αυτές κλινικές.

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τους θανάτους των γυναικών πραγματοποιήθηκαν χθες στο Τσατίσγκαρ και η τοπική κυβέρνηση διέταξε τη διενέργεια έρευνας. Ακόμη, πάντως, δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε τους θανάτους.

Ο δρ Γκούπτα τέθηκε αρχικά σε διαθεσιμότητα και χθες το βράδυ συνελήφθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χειρούργησε 83 γυναίκες μέσα σε πέντε ώρες, ενώ ο κυβερνητικός κανονισμός προβλέπει ως μέγιστο αριθμό επεμβάσεων την ημέρα τις 35.

Όταν οι γυναίκες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο μετά τις επεμβάσεις έκαναν αλεπάλληλους εμετούς και η πίεσή τους είχε πέσει δραματικά, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές στην περιοχή.

Οι αρχές υγείας της περιοχής αρνούνται ότι φέρουν ευθύνη για τους θανάτους, αλλά κάποιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι γιατροί δέχονταν πιέσεις από τις αρχές να πραγματοποιήσουν υπερβολικά πολλές επεμβάσεις σε πολύ λίγο χρόνο.

Ο υπουργός Υγείας του κρατιδίου Αμάρ Αγκαρουάλ δήλωσε στο BBC ότι η κυβέρνηση "απαγόρευσε τη χρήση έξι φαρμάκων" για τέτοιες επεμβάσεις μέχρι να βγει το πόρισμα της έρευνας για τα αίτια θανάτου των γυναικών.

Πηγή: ΑΠΕ

Κόσμος

Ινδία-covid-19 : Επιστρατεύουν πρώην στρατιωτικούς ιατρούς στη μάχη κατά της πανδημίας

Εικόνες φρίκης στην Ινδία

Η Ινδία πρόκειται να επιστρατεύσει εκατοντάδες μέλη του ιατρικού προσωπικού που έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις, για να υποστηρίξει το υγειονομικό σύστημα της χώρας, που έχει ξεπεράσει τα όρια του, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας, καθώς η Ινδία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το κύμα των μολύνσεων, αλλά και θανάτων από την covid-19.

Περίπου 400 πρώην ιατρικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων αναμένεται να κληθούν σε υπηρεσία με την υπογραφή συμβολαίων που θα έχουν ανώτατη χρονική διάρκεια 11 μηνών, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του, το ίδιο υπουργείο, προσθέτοντας ότι άλλοι στρατιωτικοί γιατροί έχουν επιλεγεί για την προσφορά συμβουλών μέσω του διαδικτύου.

Τόσο τα περιστατικά μόλυνσης, όσο και οι θάνατοι από την covid-19 στην Ινδία καταγράφουν ρεκόρ στην Ινδία κάθε δύο ή τρεις ημέρες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιέσεις στον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να ανακοινώσει εθνικό καθολικό lockdown, στα πρότυπα του περσινού.

Πολλές πολιτείες της Ινδίας επέβαλαν αυστηρό απαγορευτικό τον τελευταίο μήνα για να σταματήσουν την αύξηση των λοιμώξεων, ενώ άλλες ανακοίνωσαν περιορισμούς στη δημόσια κυκλοφορία και έκλεισαν τους κινηματογράφους, τα εστιατόρια, τις παμπ και τα εμπορικά κέντρα.

4.092 θάνατοι σήμερα, 4.187 χθες…

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανέφερε για σήμερα Κυριακή, 4.092 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, με συνολικό αριθμό θανάτων να ανέρχεται σε 242.362. Τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 403.738, αυξάνοντας το σύνολο από την έναρξη της πανδημίας σε 22,3 εκατομμύρια.

Χθες, Σάββατο η χώρα κατέγραψε ανέφερε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων covid-19 σε μία ημέρα με 4.187 θανάτους. Το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας εκτιμά ότι η Ινδία θα φτάσει τους 1 εκατομμύριο θανάτους COVID-19 έως τον Αύγουστο.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός - Κομισιόν: Δεν ανανέωσε την παραγγελία για εμβόλια της AstraZeneca μετά τον Ιούνιο

Ρωσία: Τιμά τα 76 χρόνια από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (βίντεο)