Ειδήσεις

Διεθνή

Ικανοποίηση από την τρόικα για την τέταρτη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η τρόικα από την πορεία του κυπριακού οικονομικού προγράμματος, σύμφωνα με σημερινή κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην τέταρτη αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα για την Κύπρο παραμένει «εντός τροχιάς» και ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το πρώτο τρίμηνο του 2014 «έχουν επιτευχθεί».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζονται και τρεις προκλήσεις: Η αποτελεσματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η διατήρηση των δημοσίων οικονομικών σε βιώσιμη πορεία και η ενίσχυση των θεσμών.

Η έγκριση της τέταρτης αξιολόγησης, όπως επισημαίνεται, θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση περίπου 600 εκατ. ευρώ από τον ΕΜΣ και περίπου 86 εκατ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) επισκέφθηκε τη Λευκωσία την περίοδο 6 με 17 Μαΐου 2014 για την τέταρτη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος της Κύπρου, το οποίο υποστηρίζεται με χρηματοδοτική συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και του ΔΝΤ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Οι στόχοι του κυπριακού προγράμματος είναι η διασφάλιση ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας για τη διατήρηση της ευημερίας των πολιτών με την αποκατάσταση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, την ενίσχυση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, καθώς και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Το κυπριακό πρόγραμμα παραμένει εντός τροχιάς. Οι δημοσιονομικοί στόχοι για το πρώτο τρίμηνο του 2014 έχουν επιτευχθεί με ένα σημαντικό περιθώριο, αντικατοπτρίζοντας καλύτερες από τις προβλεπόμενες επιδόσεις στην πορεία των εσόδων και συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Έχει σημειωθεί πρόοδος με την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του συνεργατικού πιστωτικού τομέα και οι τράπεζες προχωρούν με τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους. Αυτό επέτρεψε τη σημαντική απελευθέρωση των περιορισμών στις εγχώριες συναλλαγές, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης (της Κύπρου). Οι Αρχές έχουν επίσης λάβει μέτρα για την εφαρμογή του φιλόδοξου προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Στη συνέχεια, η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ τονίζουν ότι «αν και φέτος, η ύφεση αναμένεται να είναι κάπως λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν, οι προοπτικές παραμένουν δύσκολες. Η μείωση του ΑΕΠ για το 2014 έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω στο 4,2% από 4,8%, λόγω της καλύτερης από το αναμενόμενο αποτέλεσμα και άλλους πρόσφατους δείκτες που δείχνουν βελτίωση της εμπιστοσύνης. Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή και τα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα δάνεια περιορίζουν τη δυνατότητα των τραπεζών να παρέχουν πιστώσεις στην οικονομία. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται η ανάκαμψη πλέον να είναι πιο υποτονική από ό,τι προβλεπόταν προηγουμένως, με προβλεπόμενη αύξηση 0,4% το 2015 και με σταδιακή βελτίωση στη συνέχεια, καθώς η εγχώρια ζήτηση περιορίζεται από την ανάγκη να μειωθούν τα πολύ υψηλά επίπεδα του χρέους».