Ειδήσεις

Διεθνή

Θαλασσινό νερό για καύσιμο των κινητήρων

Πριν από κάτι μέρες έγινε η πρώτη δοκιμή μιας ριζοσπαστική τεχνολογίας που δημιουργεί καύσιμα από θαλασσινό νερό.

Σε δήλωση του το Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών (NRL) των ΗΠΑ έκανε ήδη μια δοκιμή χρησιμοποιώντας καύσιμα προερχόμενα από το θαλασσινό νερό για να κινήσει ένα τηλεκατευθυνόμενο αντίγραφο ενός αεροπλάνου του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου(βίντεο).

Και η δοκιμή ήταν επιτυχημένη.

Η σημαντική αυτή ανακάλυψη προέκυψε όταν οι επιστήμονες ανέπτυξαν έναν τρόπο για να εξάγουν ταυτόχρονα το διοξείδιο του άνθρακα και το υδρογόνο από το θαλασσινό νερό. Στη συνέχεια ένας καταλυτικός μετατροπέας μετατρέπει τα αέρια σε υγρούς υδρογονάνθρακες σε ένα ποσοστό αποδοτικότητας 92%, και το προκύπτον καύσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε υπάρχοντες κινητήρες πλοίων σύμφωνα με τον Δρ. Heather Willauer ερευνητή χημικό του Εργαστηρίου Ναυτικών Ερευνών.

Το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία του Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών με πανεπιστήμια για την μεγιστοποίηση της ποσότητας των αερίων που μπορούν να ανακτήσουν έτσι ώστε να γίνει η παραγωγή του καυσίμου σε βιομηχανικές ποσότητες. Υπολογίζεται ότι το καύσιμο αυτό θα κοστίσει περίπου $ 3-6 ανά γαλόνι και θα μπορούσε να είναι εμπορικά βιώσιμο μέσα σε μια δεκαετία.

Η δυνατότητα όμως να χρησιμοποιηθεί το θαλασσινό νερό ως πηγή καυσίμων σε ευρεία κλίμακα, μπορεί να αλλάξει τα πάντα και μπορεί να γίνει ορόσημο στις μεταφορές παγκοσμίως, ιδιαίτερα αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη ξηρά. Τα πλοία μπορούν να γίνουν αυτόνομα αφού θα παράγουν το δικό τους καύσιμο και να περνάνε περισσότερο χρόνο στη θάλασσα χωρίς να γίνεται κανένα ανεφοδιασμός. Επιπλέον η εξάρτηση των μετακινήσεων από τις τιμές των καυσίμων και την έλλειψη τους θα είναι παρελθόν. Μένει να δούμε το κατά πόσο είναι ενεργειακά αποδοτική αυτή η μορφή ενέργειας.