Ειδήσεις

Διεθνή

Η Ευρώπη ανησυχεί για την ύφεση και την ανεργία - Έκτακτη σύνοδος

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρόκειται να διεξαγάγουν μια κατεπείγουσα σύνοδο για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης την 7η Οκτωβρίου, κατόπιν σχετικής πρότασης της Ιταλίας, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τα προηγούμενα σχέδια, πριν από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που υποδεικνύουν ότι η οικονομία στην ευρωζώνη παραμένει σε κακή κατάσταση, τις προηγούμενες ημέρες, δεν περιείχαν καμιά αναφορά στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Αντιθέτως, το σχέδιο απόφασης του Σαββάτου αναφέρει: «Τις τελευταίες εβδομάδες οικονομικά δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι η ανάκαμψη, ιδίως στην ευρωζώνη, είναι αδύναμη, ο πληθωρισμός εξαιρετικά χαμηλός και η ανεργία απαράδεκτα υψηλή».

Κατά συνέπεια θα διεξαχθεί μια σύνοδος, την οποία θα φιλοξενήσει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι την 7η Οκτωβρίου, η οποία θα επικεντρωθεί «στην απασχόληση, ειδικά στην απασχόληση των νέων, στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη», σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης.

Επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών βρίσκονται και τα ονόματα που ακούγονται για τους αντικαταστάτες του Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και της Κάθριν Αστον.

Φαβορί για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θεωρείται ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, στενός σύμμαχος της γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ.

Μία εναλλακτική λύση είναι η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Θόρινγκ Σμιτ, ωστόσο την επιλογή της «υπονομεύει» το γεγονός ότι η Δανία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης.

Η Ιταλία επιθυμεί τον διορισμό της υπουργού Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι, στην θέση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, με ευρωπαϊκές πηγές να εκτιμούν ότι ο διορισμός της Μογκερίνι έχει σχεδόν «κλειδώσει».

Επιφυλάξεις εκφράζουν, ωστόσο, τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία, καθώς θεωρούν ότι είναι άπειρη και δεν είναι αρκετά σκληρή απέναντι στη Ρωσία.

Αλλα ονόματα που ακούγονται για τη θέση είναι ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντεκ Σικόρσκι, η Επίτροπος Εξωτερικής Βοήθειας της ΕΕ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Φρανς Τίμερμανς.

Πηγή: Τα Νέα

ESPA BANNER