Ειδήσεις

Διεθνή

ΗΠΑ - Ευρώπη μαζί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Oι υπουργοί Εσωτερικών 11 ευρωπαϊκών κρατών και ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ σύμφωνησαν στο Παρίσι να εντείνουν τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, κυρίως μέσω της ενίσχυσης των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αυτό το διεθνές υπουργικό συμβούλιο διεξήχθη την Κυριακή το πρωί, λίγα μόλις 24ωρα μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών που συγκλόνισαν τη Γαλλία και την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι και πολλοί αρχηγοί ξένων κρατών ξεκινούσαν τη μεγάλη πορεία στο Παρίσι αποτίοντας φόρο τιμής στους 17 ανθρώπους, περιλαμβανομένων 12 στην επίθεση εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo που έχασαν την ζωή τους.

Οι υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των μέτρων «εντοπισμού και ελέγχου» των Ευρωπαίων που «διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα στο Παρίσι. 
«Καταρχάς πρέπει να ολοκληρώσουμε με επιτυχία πολύ σύντομα τις εργασίες που διεξάγονται υπό την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να ενισχύσουμε, σταθερά και αμετάκλητα στο ευρωπαϊκό δίκαιο, τους ελέγχους των Ευρωπαίων υπηκόων κατά τη διέλευσή τους από τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ μετά την ολοκλήρωση αυτού του ευρωπαϊκού και αμερικανικού υπουργικού συμβουλίου.

Οι υπουργοί Εσωτερικών εξέφρασαν επιπλέον την εκτίμηση ότι υπάρχει μία «επείγουσα και κρίσιμη» ανάγκη για την εγκατάσταση ενός ευρωπαϊκού συστήματος συλλογής των δεδομένων που παρέχουν οι επιβάτες στις αεροπορικές εταιρείες στο πλαίσιο της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας. 

«Συμφωνούμε όλοι στο να εφαρμόσουμε εμπεριστατωμένους ελέγχους σε ορισμένους επιβάτες στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων» εξήγησε ο γάλλος υπουργός. 

Οι υπουργοί έκριναν επιπλέον «επιτακτική» τη συνεργασία με τις εταιρείες παρόχους του διαδικτύου προκειμένου να αναγνωρίζονται και ταχέως να αποσύρονται τα «περιεχόμενα που υποκινούν το μίσος και τον τρόμο».

«Τονίσαμε με σθένος την ανάγκη μιας μεγαλύτερης συνεργασίας με τις εταιρείες του διαδικτύου προκειμένου να εγγυηθούμε τον εντοπισμό και την απόσυρση των παράνομων περιεχομένων και κυρίως των περιεχομένων που υποκινούν την τρομοκρατία ή προτρέπουν σε πράξεις βίας ή μίσους» σημείωσε ο Καζνέβ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ ανακοίνωσε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα οργανώσουν την 18η Φεβρουαρίου μία σύνοδο που θα επικεντρωθεί στην εξέταση των μέτρων εκείνων που θα συμβάλλουν στη μάχη εναντίον «του βίαιου εξτρεμισμού σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η σύνοδος αυτή θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον διευκρίνισε ο Χόλντερ που αναμένεται επίσης να λάβει μέρος στην πορεία εναντίον της τρομοκρατίας στο Παρίσι. 

Κοινωνία

«Κάτω τα χέρια από τα παιδιά!»: Φρένο από 44 πολιτείες των ΗΠΑ για Instagram σε 13χρονα

παιδιά κινητά

Γενικοί εισαγγελείς από 44 πολιτείες των ΗΠΑ προτρέπουν το Facebook να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας Instagram για παιδιά κάτω των 13 ετών.

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», σε επιστολή τους προς τον CEO του ομίλου Facebook, Μάρκ Ζούκερμπεργκ, Αμερικανοί νομοθέτες εκφράζουν επίσης την έντονη ανησυχία τους για τον αντίκτυπο των social media στα παιδιά.

Το Facebook δεσμεύτηκε να μην εμφανίζει διαφημίσεις «στο Instagram που απευθύνεται σε άτομα κάτω των 13 ετών», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ωστόσο, τo σχέδιο του Facebook να δημιουργήσει το «παιδικό Instagram» δίνοντας τη δυνατότητα «ασφαλούς» χρήσης της δημοφιλούς εφαρμογής δεν φαίνεται να πείθει τις αμερικανικές πολιτείες, όπως σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Μέχρι τώρα, η θυγατρική του Facebook δεν επέτρεπε σε παιδιά κάτω των 13 ετών να δημιουργούν λογαριασμό Instagram.

Στις 21 Μαρτίου, εκπρόσωπος του Facebook ανέφερε ότι η εταιρεία εξετάζει τον σχεδιασμό εκδοχής του Instagram την οποία θα ελέγχουν οι γονείς των ανήλικων χρηστών, αντίστοιχη με την εφαρμογή «Messenger Kids», που απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 12 ετών.

Πάντως, από την πλευρά του Facebook αναφέρεται ότι, αν και η σύμβαση δημιουργίας νέου λογαριασμού στο Instagram ζητεί από τον χρήστη να δηλώσει την ηλικία του, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την κατάθεση ψευδών στοιχείων.

Το Facebook σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ψευδούς δήλωσης ηλικίας χρησιμοποιώντας νέους αλγόριθμους, ικανούς να διαπιστώνουν την ηλικία των χρηστών μέσα από τις δημοσιεύσεις τους στο Instagram.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το βίντεο του Χάνδακα

Κρήτη: Τους νέους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες ανακοίνωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Τα επιβεβαιώμενα κρούσματα σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια