Ειδήσεις

Κόσμος

Επιχείρηση - μαμούθ στη Μεσόγειο για τη σωτηρία 6.800 μεταναστών

paidi.jpg

Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διάσωσης στα χρονικά συντόνισε το Σαββατοκύριακο η ιταλική Ακτοφυλακή στα νερά της Μεσογείου σώζοντας τη ζωή σχεδόν 6.800 μεταναστών. 


Στη φωτογραφία του Associated Press ένα παιδί στέλνει φιλιά στους ανθρώπους που το έσωσαν
Οι μαζικές αφίξεις αναμένεται να συνεχιστούν καθώς οι διακινητές επωφελούνται των καλών καιρικών συνθηκών και της ήπιας θάλασσας, με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών να προβλέπει ότι φέτος θα φθάσουν στην Ιταλία έως και 200.000 μετανάστες -30.000 περισσότεροι από το 2014.

Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που διασώθηκαν στη Μεσόγειο τις πρώτες τρεις ημέρες του Μαΐου είναι λίγο κάτω από το ήμισυ του αριθμού των διασωθέντων για όλο τον Μάιο του 2014.

Το Σάββατο διασώθηκαν 3.690 μετανάστες από ξύλινες βάρκες και φουσκωτά ανοιχτά των ακτών της Λιβύης σε 16 διαφορετικές επιχειρήσεις. Άλλοι 2.861 άνθρωποι διασώθηκαν την Κυριακή και 220 την Παρασκευή. Ορισμένα από τα υπερφορτωμένα πλοιάρια στα οποία στοιβάζονται η μετανάστες έχουν δυνατότητα μεταφοράς μόλις 20 ατόμων.

Δέκα μετανάστες βρέθηκαν νεκροί. Οι τρεις πήδηξαν στη θάλασσα βλέποντας τα σκάφη διάσωσης να προσεγγίζουν με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο από πνιγμό.

Η φρεγάτα Bersagliere του Ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού διέσωσε 788 μετανάστες από πέντε σκάφη νότια της Λαμπεντούζα την Κυριακή. 

Συνολικά 13 πλοία μετείχαν στην συνολική επιχείρηση υπό ιταλικό συντονισμό. Το γαλλικό πλοίο Commandant Birot, το οποίο περιπολεί στη Μεσόγειο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Triton, έσωσε 217 μετανάστες από τρεις βάρκες και συνέλαβε δύο διακινητές.

Οι διασωθέντες από το πλοίο Bersagliere αποβιβάστηκαν στο Ρέτζο Καλάμπρια της νότιας Ιταλίας τη Δευτέρα. Εκατοντάδες μετανάστες είχαν φθάσει στη διάρκεια της νύχτας στη Λαμπεντούζα, ενώ οι υπόλοιποι διασωθέντες θα αποβιβαστούν στις ιταλικές ακτές εντός του 24ώρου.

Ο Φλάβιο Ντι Τζάκομο, εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, επανέλαβε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι μεταναστών στη Μεσόγειο.

Μόνο τον περασμένο μήνα χάθηκαν περισσότερες από 1.200 ζωές με το όνειρο της Ευρώπης, με το μεγαλύτερο ναυάγιο στα χρονικά στα νερά της Μεσογείου να στερεί τη ζωή 800 μεταναστών και να φέρνει την ΕΕ ξανά αντιμέτωπη με τις τραγικές συνέπειες της απραξίας της μπροστά στη μεταναστευτική κρίση.

Newsroom ΔΟΛ

Κόσμος

Ερσίν Τατάρ: Εμμονή σε δύο κράτη και εποικισμό της Αμμοχώστου

Ερσίν Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε δηλώσεις του μετά την σημερινή συνεδρία του λεγόμενου «υπουργικού συμβουλίου» στα κατεχόμενα ανέφερε πως τα Βαρώσια είναι μέρος της πολιτικής για δύο κράτη στην βάση της κυριαρχικής ισότητας, που ζουν δίπλα-δίπλα. Πρόκειται για μια πολιτική, σημείωσε που στηρίζεται από την «προεδρία», την «κυβέρνηση» και την Τουρκία.

Ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έδειχνε πάντα την καλή της θέληση, αλλά μετά το Κραν Μοντανά, φάνηκε ότι η συμφωνία σε ομοσπονδιακές βάσεις δεν μπορεί να γίνει επειδή, όπως σημείωσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται τους Τουρκοκύπριους ως ίσους.
Ο κ. Τατάρ είπε ότι μετά την πανδημία, το ψευδοκράτος «θα ενισχυθεί» και ότι οι συνθήκες για αυτό άρχισαν να δημιουργούνται ήδη.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το άνοιγμα του 3,5% του εδάφους των Βαρωσίων είναι «πολιτισμένο», πράγμα που σημαίνει ότι είναι ανοικτό για εγκατάσταση και ότι η λεγόμενη «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» πρέπει να ενισχυθεί για να λαμβάνει αποφάσεις για τις αιτήσεις Ελληνοκυπρίων που διεκδικούν τις περιουσίες τους. Σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες αλλά πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Τα Βαρώσια βρίσκονται στο έδαφος της τδβκ (ψευδοκράτος) και η μεταφορά της διαχείρισής τους στον ΟΗΕ αποκλείεται. Δεν μπορούσαμε να τα κρατήσουμε κλειστά για άλλα σαράντα έξι χρόνια», πρόσθεσε.

Είπε ότι εργάζονται σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» θα πρέπει να λάβει αποφάσεις σχετικά με τους πρώην ιδιοκτήτες των ακινήτων σε αυτήν την περιοχή.

Σημείωσε ότι δεν αποκλείεται η περιουσία στα Βαρώσια να δοθεί σε Τουρκοκύπριους που άφησαν τις περιουσίες τους στο νότο, εννοώντας του Τουρκοκύπριους που κατά την εισβολή έφυγαν από τις ελεύθερες περιοχές και πήγαν στα κατεχόμενα καταλαμβάνοντας περιουσίες Ελληνοκυπρίων προσφύγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κύπρος: «Kίνδυνοι» πίσω από τις προσφυγές ιδιοκτητών ακινήτων σε τουρκοκυπριακή επιτροπή

Τριμερής: Στήριξη σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού

Νέα πρόκληση Μπαχτσελί: Η Κύπρος ήταν, είναι και θα παραμείνει τουρκική