Ειδήσεις

Διεθνή

Εικόνες προσώπων από το DNA δημιουργούν οι επιστήμονες

Η δημιουργία εικόνων των υπόπτων μιας εγκληματικής ενέργειας, που θα έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας μόνο το DNA των δραστών, θα μπορούσε να είναι το σενάριο μίας κινηματογραφικής ταινίας. Ωστόσο, ερευνητές του Pennsylvania State University κατόρθωσαν να δημιουργήσουν την τεχνολογία που μετατρέπει το σενάριο σε πραγματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ερευνητής Mark Shriver και η ομάδα του ανέπτυξαν μία εφαρμογή που μπορεί να παράγει μία τρισδιάστατη αναπαράσταση ατόμων που έχουν αφήσει δείγμα DNA σε τόπο εγκλήματος και θεωρούνται ύποπτοι, χωρίς να υπάρχει μαρτυρία για την εξωτερική τους εμφάνιση.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τρισδιάστατες εικόνες από περίπου 600 εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι προέρχονταν από διάφορες φυλές και εθνικές ομάδες. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν περισσότερα από 7.000 ψηφιακά σημεία αναφοράς, βασισμένα σε χαρακτηριστικά προσώπου και στη συνέχεια έγινε καταγραφή της ακριβούς θέσης του κάθε ενός από αυτά τα σημεία. Τα «πλέγματα» που δημιουργήθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για τη μέτρηση των διαφορών των χαρακτηριστικών του προσώπου, από άτομο σε άτομο.

Εν συνεχεία, δημιουργήθηκε ένα υπολογιστικό μοντέλο που μπορούσε να εντοπίζει τον τρόπο με τον οποίο τα χαρακτηριστικά του προσώπου επηρεάζονταν από το φύλο, τα γονίδια και τη φυλή. Έτσι, η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε ότι από τη στιγμή που επιλεγόταν το φύλο και η φυλή του ατόμου, υπήρχαν 20 γονίδια με 24 εκδοχές που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ασφαλή πρόβλεψη του σχήματος και των χαρακτηριστικών ενός  προσώπου.

Επιστήμη

Ιδρυτές BioNTech: Σε 2-3 χρόνια θα έχουμε εμβόλια κατά του καρκίνου

ιδρυτές Biontech

Ζήτημα χρόνου θεωρούν την παραγωγή εμβολίων που θα αποτρέπουν την επανεμφάνιση καρκίνων ο Ουγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί, οι δύο κορυφαίοι επιστήμονες τουρκικής καταγωγής και ιδρυτές της BioNTech που δημιούργησαν το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού.

Σε συνέντευξή τους στην Καθημερινή, περιγράφουν μεταξύ άλλων πώς σκέφτηκαν να  χρησιμοποιήσουν μια μεθοδολογία που προοριζόταν για την αντιμετώπιση του καρκίνου το πρώτο εμβόλιο mRNA. «Στην πραγματικότητα ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω στην τεχνολογία mRNA στα τέλη της δεκαετίας του '90, και από το 2012 αρχίσαμε να υποβάλουμε καρκινοπαθείς σε θεραπεία με εμβόλιο mRNA. Τα εμβόλια δεν έχουν να κάνουν με την πρόληψη όπως στην περίπτωση ενός ιού. Οι ασθενείς έχουν ήδη μεγάλους εν μέρει καρκινικούς όγκους και εμβόλιο πρέπει να είναι πολύ ισχυρό για να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα με ακρίβεια, αλλά και δραστικά για να συρρικνωθούν αυτοί οι όγκοι. Έτσι επενδύσαμε πολλά στο να φτιάξουμε ένα πολύ ισχυρό εμβόλιο για να διεγείρουμε ανοσολογικές αποκρίσεις υψηλής ακρίβειας», σημειώνει ο Ογκούρ Σαχίν. 

Προσθέτει δε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν είχε τόσο μεγάλη επιτυχία. 

Μάλιστα, εκτιμά ότι θα υπάρξει θεραπεία, εμβόλια για τον καρκίνο. «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτή την τεχνολογία, όπως τα βλαστοκύτταρα, για περισσότερα από 20 χρόνια. Δημιουργήσαμε δεδομένα, τα οποία δείχνουν ότι η τεχνολογία κατ' αρχήν λειτουργεί» υπογραμμίζει ο ίδιος κι επισημαίνει ότι βλέπουν δραστηριότητα σε κλινικές δοκιμές σε αθενείς με μελάνωμα. 

«Έχουμε ξεκινήσει δοκιμές σε εκατοντάδες ασθενείς και θα έχουμε αποτελέσματα το επόμενο έτος, και το 2023. Αν αυτές οι δοκιμές είναι θετικές, τότε θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο σε δύο, τρία, τέσσερα χρόνια για να εγκριθούν τα πρώτα εμβόλια κατά του κακρκίνου», δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της BioNTech.

Όπως εξηγεί, τα εμβόλια θα αλλάξουν τη μοίρα των καρκινοπαθών, ιδίως μετά από χειρουργική επέμβαση. «Μετά τις επεμβάσεις, σε πολλούς όγκους, περίπου το 30%-40% των ασθενών παρουσιάζει υποτροπές εντός δύο ή τριών ετών. Και αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα στον καρκίνο... Αυτό που θέλουμε είναι να επιτύχουμε με τα εμβόλια κατά του καρκίνου είναι να το αποτρέψουμε τις υποτροπές στους ασθενείς με καρκίνο». 

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το αν τα εμβόλια mRNA αλλάζουν το DNA των ανθρώπων, ο Ουγκούρ Σαχίν ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν αλλάζει τα κύτταρα του γονιδιώματος, επειδή εγχέεται. «Κάνει μια δουλειά και προκαλεί ανοσολογική απόκριση και εξαφανίζεται μέσα σε δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες. Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα που να αλλάζει κάτι στο σώμα», κατέληξε. 

 

Διαβάστε επίσης:

Εμβόλιο της γρίπης: Ποιοι έχουν μεγαλύτερο όφελος

Νέα «υπερηχητική» μέθοδος θεραπείας κατά του καρκίνου του εγκεφάλου

Τεχνητές μύτες θα «οσμίζονται» τις ασθένειες

ESPA BANNER