Ειδήσεις

Διεθνή

ΕΕ και Κίνα ζήτησαν τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Γάζα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε σήμερα «τον άμεσο τερματισμό» της αιματοχυσίας στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησε από τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηγέτες να βρουν «το κουράγιο» που χρειάζεται για να τερματιστεί η βία.

«Μόνο μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης, που θα βασίζεται σε δύο κράτη που ζουν δίπλα δίπλα και σέβονται το ένα το άλλο, θα φέρει μια βιώσιμη ειρήνη. Η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει», ανέφερε η ανακοίνωση του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν φαν Ρομπάι εξ ονόματος των 28 χωρών μελών, την οποία συνυπογράφει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η Γάζα υποφέρει από αφόρητα δεινά ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες τα οποία έχουν στοιχίσει πολλές ζωές, ανάμεσά τους και πολλών γυναικών και παιδιών. Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως», υπογράμμισε ο φαν Ρομπάι.

«Καταδικάζουμε έντονα τις συνεχιζόμενες ρίψεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, οι οποίες απειλούν τον λαό του. Αναγνωρίζουμε το νόμιμο δικαίωμα στην άμυνα, όμως πρέπει να διέπεται από την αναλογικότητα», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν στόχοι τους οποίους δεν μπορούν να επιτύχουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις», εκτίμησε ο πρόεδρος της ΕΕ.

«Γι’ αυτό τον λόγο ενώνουμε τις φωνές μας με αυτούς που ζητούν από τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες. Είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε τις διαπραγματεύσεις. Οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί ηγέτες πρέπει να βρουν το κουράγιο να τερματίσουν αυτή την παράλογη βία», κατέληξε ο φαν Ρομπάι στην ανακοίνωσή του.

Στο μεταξύ ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ να τερματίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα και να άρει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο Ουάνγκ έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι από το Κάιρο.

«Οι δύο πλευρές, οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνοι, πρέπει να παύσουν πυρ άμεσα και ολοκληρωτικά, περιλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών, των χερσαίων επιχειρήσεων και των ρίψεων ρουκετών, προκειμένου να σωθούν οι άνθρωποι και η ειρήνη στην περιοχή», είπε ο κινέζος υπουργός.

πηγή: ΑΜΠΕ

Κρήτη

Περιφέρεια Κρήτης: Προτείνει σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για το Περιβάλλον

Γιώργος Αλεξάκης

«Είναι ώρα πλέον να προχωρήσουμε μπροστά με τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για το Περιβάλλον» πρότεινε ο Γιώργος Αλεξάκης Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης, Εντεταλμένος για τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Θέματα, στη 2η διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα: “Περιβαλλοντικό Έγκλημα Αποβλήτων: Δράσεις & Καίρια Ζητήματα στην Κρήτη”.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE PROWhIBIT – Πρόληψη Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων με «Έξυπνες» Επιθεωρήσεις, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονιστή το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Κύριος στόχος του έργου είναι να συμβάλλει στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας «Αρχές και Στόχοι Διαχείρισης Αποβλήτων», καθώς και στην πρόληψη, εντοπισμό και αποτροπή του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων μέσω:

Της ανάπτυξης και εφαρμογής Εθνικής Στρατηγικής για την πρόληψη και καταπολέμηση του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων

Της καλύτερης περιβαλλοντικής διακυβέρνησης με τη διευρυμένη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών

Της βελτίωσης της ροής της γνώσης και των πληροφοριών για το Περιβαλλοντικό Έγκλημα Αποβλήτων ώστε να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες πρόληψης και καταπολέμησης

Της ενίσχυσης των δεξιοτήτων των εμπλεκομένων φορέων στη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία

Της ενίσχυσης της συνεργασίας, των επιθεωρήσεων και των δράσεων επιβολής του νόμου

Της αξιοποίησης της πληροφορικής και χρήση «έξυπνων μεθόδων» για την επιβολή της νομοθεσίας για το Περιβαλλοντικό Έγκλημα Αποβλήτων

Της ανάπτυξης κατευθυντήριων γραμμών και υποβολή προτάσεων προς τους φορείς αρμόδιων για τη χάραξη πολιτικής πρόληψης και καταπολέμησης του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων

 

Ο κ. Αλεξάκης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται με τις γειτονικές μας Ελληνικές αλλά και άλλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, και υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα εδαφικής συνεργασίας, για ποικίλα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ενδεικτικά ανέφερε 3 έργα : το LIFE IP για τις προστατευόμενες περιοχές Natura, το Interreg ADRION IMPRECO για τη συνδεσιμότητα και διαχείριση των οικοσυστημάτων στην περιοχή Αδριατικής Ιονίου, καθώς και το Interreg EUROPE TANIA.

 

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι στόχοι και δράσεις του προγράμματος LIFE PROWhIBIT με αναφορά στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για το Περιβαλλοντικό Έγκλημα.

Επίσης, συζητήθηκαν καίρια ζητήματα τοπικών φορέων της Κρήτης στη διαχείριση αποβλήτων καθώς και η διαχείριση υγρών αποβλήτων ελαιουργείων στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας.

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος, Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρεια Κρήτης Μαρίνος Κριτσωτάκης, παρουσίασε τις δράσεις της υπηρεσίας του.

Τέλος, παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου LIFE NATURA Themis, το οποίο αφορά στην ποινική δίωξη εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Παράνομα 9 στα 15 γηροκομεία - Έρχονται λουκέτα

Κρήτη: Οι σεισμολόγοι για τα 6,1 Ρίχτερ

Ματθαιόπουλος: Από την καρέκλα του Αρχηγού στο εδώλιο του κατηγορουμένου

 

 

ESPA BANNER