Ειδήσεις

Διεθνή

Διαφωνία Μέρκελ - Πούτιν για το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Η γερμανίδα καγκελάριος Α, Μέρκελ είπε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν την Κυριακή, ότι το προγραμματισμένο για τις 16 Μαρτίου δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωσή της ή μη με τη Ρωσία παραβιάζει το σύνταγμα της Ουκρανίας και είναι αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο.

Η ίδια εξέφρασε την απογοήτευσή της που δεν συντελέστηκε πρόοδος για τη σύσταση «διεθνούς ομάδας επαφής», η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε πολιτική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της η γερμανική κυβέρνηση.

«Επισήμανε την κρισιμότητα της κατάληξης σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα σχετικά με το θέμα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Την Πέμπτη, η Μέρκελ είχε δηλώσει ότι αν δεν συγκροτηθεί διεθνής ομάδα επαφής μέσα στις επόμενες ημέρες και δεν επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία είναι πιθανόν η ΕΕ να επιβάλει στη Μόσχα περισσότερες κυρώσεις όπως περιορισμούς στις μετακινήσεις και πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών.

Από την πλευρά του, ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε στη γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ αλλά και στον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον με τον οποίο επίσης είχε επικοινωνία, ότι κατά την άποψή του, οι κινήσεις των φιλο-ρωσικών αρχών στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας ήταν σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.

Το φιλο-ρωσικό κοινοβούλιο στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας ψήφισε υπέρ της ένωσης της περιοχής με τη Ρωσία και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για την επικύρωση της απόφασής του.

«Ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τις νόμιμες αρχές της Κριμαίας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στοχεύουν στη διασφάλιση των νόμιμων συμφερόντων του πληθυσμού της χερσονήσου», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το Κρεμλίνο.

«Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ακόμη στους συνομιλητές του την έλλειψη της όποιας δράσης των σημερινών αρχών του Κιέβου για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς των υπερεθνικιστών και των ακραίων δυνάμεων στην πρωτεύουσα και σε πολλές περιοχές», προσθέτει η ανακοίνωση.