Ειδήσεις

Διεθνή

"Δεν υπήρξε γενοκτονία ούτε σε βάρος των Κροατών, ούτε σε βάρος των Σέρβων"

Γενοκτονία δεν υπήρξε ούτε σε βάρος των Κροατών, ούτε σε βάρος των Σέρβων στο έδαφος της Κροατίας στον πόλεμο, τη δεκαετία του 1990, γι' αυτό η προσφυγή και η αντιπροσφυγή που κατέθεσαν οι δύο χώρες, η μία εναντίον της άλλης, είναι νομικά αβάσιμες, υποστηρίζει ο Κροάτης δικηγόρος, Άντο Νόμπιλο.

"Θα ήταν πιο συνετό οι προσφυγές να αποσυρθούν, επειδή γενοκτονία, ευτυχώς, δεν υπήρξε" τόνισε ο κ. Νόμπιλο σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Ντάνας" του Βελιγραδίου με αφορμή την έναρξη της συζήτησης, στις 3 Μαρτίου, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) επί των αμοιβαίων προσφυγών της Κροατίας και της Σερβίας για γενοκτονία στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία, το 1991-1995.

Αν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να αποσύρουν τις προσφυγές, τότε από το πεδίο του δικαίου εισερχόμαστε στη σφαίρα της καθαρής πολιτικής και της στιγμής που είναι κατάλληλη για τις κυβερνήσεις της Κροατίας και της Σερβίας να κάνουν μια τέτοια κίνηση και να μην προκαλέσουν πολιτική ζημία, σημείωσε.

Απαντώντας στην ερώτηση αν στην αρχή της διαδικασίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) θα έρθει η στιγμή που οι προσφυγές θα αποσυρθούν, ο κ. Νόμπιλο είπε ότι προφανώς αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει και όσον αφορά την Κροατία δεν πρόκειται να έρθει.

"Η κροατική πολιτική έθεσε σειρά όρων υπό τους οποίους θα μπορούσε να αποσύρει την προσφυγή, αλλά δεν είναι νομικοί όροι, ούτε συνδέονται άμεσα με την προσφυγή- όπως η επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών ή το αίτημα κατάθεσης στοιχείων για τους αγνοούμενους.

"Στην πραγματικότητα αναζητείται μία 'κομψή' πολιτική διέξοδος, ώστε να παραιτηθεί από την προσφυγή κι αυτό να μην επιφέρει ζημία στις αρχές της Κροατίας" υπογράμμισε ο κ. Νόμπιλο.

Όταν αρχίσει η διαδικασία, υπάρχει ενδεχόμενο εξωδικαστικής συμφωνίας, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν υπόψη ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και ότι τα έξοδα της δίκης αυξάνονται συνεχώς.

Και οι δύο πλευρές έχουν προσλάβει νομικούς ειδικούς, το έργο των οποίων κοστίζει πολύ, υπάρχουν δικαστικά έξοδα που πρέπει να πληρωθούν και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δεν λειτουργεί δωρεάν, είπε ο κ. Νόμπιλο, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο κόστος αφορά τα διεθνή νομικά γραφεία που εκπροσωπούν τη μία και την άλλη πλευρά.

Σχολιάζοντας κατά πόσο θα επηρεάσει η διαδικασία στο ICJ τις σχέσεις των δύο χωρών, εκτίμησε ότι ούτε τώρα είναι σε φάση φιλίας και ειρήνης.

"Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι συνέχεια των γεγονότων του πολέμου και σίγουρα θα οδηγήσει σε πρόσθετη ψύχρανση των σχέσεων. Η Σερβία είναι γειτονική χώρα, ξεκίνησε την πορεία προς την ΕΕ, εμείς είμαστε ήδη εκεί και το συμφέρον μας είναι και η Σερβία να προσχωρήσει και οι σχέσεις μας είναι φιλικές και θερμές" είπε ο κ. Νόμπιλο.

Τόνισε ακόμη ότι ακροδεξιές ομάδες επιβιώνουν από τέτοιες ιστορίες, υπάρχουν και λειτουργούν χάρη σε τέτοια θέματα που επιβάλλονται στην κοινή γνώμη και ότι στην αρχή της διαδικασίας θα αναβιώσει ο ανταγωνισμός μεταξύ Σερβίας και Κροατίας. 

Η Κροατία κατέθεσε προσφυγή εναντίον της τότε Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας τον Ιούλιο του 1992 και η Σερβία κατέθεσε την αντιπροσφυγή τον Ιανουάριο του 2010.

πηγή: ΑΜΠΕ

Κόσμος

Κροατία: Βρέθηκε γυναίκα σε νησί – Δεν θυμάται το όνομά της ούτε πώς βρέθηκε εκεί

γυναικα κροατια

Tις συνθήκες κατά τις οποίες μια γυναίκα βρέθηκε σε ένα απομακρυσμένο σημείο σε νησί της Κροατίας. Η γυναίκα δεν έχει καμία ανάμνηση για το πώς βρέθηκε εκεί αλλά και για την ταυτότητά της.

Η τραυματισμένη γυναίκα, ηλικίας περίπου 60 ετών, δέχτηκε ιατρική φροντίδα όταν βρέθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου στο νησί Krk της βόρειας Κροατίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Παράλληλα κυκλοφόρησε και η φωτογραφία της, η οποία απεικονίζει μια γυναίκα μεσαίου βάρους, ύψους περίπου 165 εκ., με ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια.

«Μιλάει αγγλικά αλλά δεν θυμάται ποια είναι», ανέφερε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της αστυνομίας, ωστόσο η ταυτότητα της γυναίκας παραμένει μυστήριο.

Για τον εντοπισμό της ενεργοποιήθηκαν 14 διασώστες βουνού προκειμένου να φτάσουν στο απομακρυσμένο σημείο που βρισκόταν.

Η γυναίκα είχε ελαφριά τραύματα, κάποιες αμυχές, ενώ ήταν φανερά αφυδατωμένη και αδύναμη. Με δυσκολία μπορούσε να πιει λίγες γουλιές νερό.

Λόγω της κατάστασης της υγείας της μεταφέρθηκε με φορείο.

Το Krk είναι το μεγαλύτερο νησί της Κροατίας στην Αδριατική και δημοφιλής προορισμός για τους επισκέπτες στη χώρα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Έκρηξη ηφαιστείου στη Λα Πάλμα: Εξακολουθεί να ρέει η λάβα - Συνεχείς οι εκκενώσεις οικισμών

Κορωνοϊός - Κύπρος: Ξεκινά η χορήγηση τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους

Ελπιδοφόρος: Στα εγκαίνια «Τουρκικού Κέντρου» - Φωτογραφήθηκε με Ερντογάν και Τατάρ

ESPA BANNER