Ειδήσεις

Διεθνή

Γαλλία: Η Ουκρανία στο τραπέζι του δείπνου Ολάντ - Πούτιν

Το θέμα της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του δείπνου του Φρανσουά Ολάντ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά το χθεσινό δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς που ήταν παρών.

"Συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο Πούτιν για να του πούμε: στην Ουκρανία σχεδόν γίνεται πόλεμος. Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε προς μία κατάπαυση του πυρός. Είναι το πρώτο αναγκαίο πράγμα", δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

"Πώς μπορούμε να συμβάλουμε ώστε στο οικονομικό πεδίο να επιλυθεί η διένεξη για το φυσικό αέριο; Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να αναγνωρισθούν τα δικαιώματα όλων των περιοχών της Ουκρανίας; Και αυτά τα συζητήσαμε κατά πολύ ειλικρινή τρόπο", συνέχισε ο Λοράν Φαμπιούς.

Σχετικά με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχεται "ότι μπορεί να έχει κάποια επιρροή σε αυτούς, αλλά όχι απόλυτη. Παίρνει ως παράδειγμα το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε, ενώ είχε απευθύνει έκκληση να μην πραγματοποιηθεί", είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

"Θα δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ώρες και ημέρες, αλλά αυτό που εξηγήσαμε και είναι αδιαμφισβήτητο, είναι ότι δεν είναι προς κανενός το συμφέρον να ξεσπάσει γενικευμένος πόλεμος στην Ουκρανία", δήλωσε ο Λοράν Φαμπιούς.

Σε ερώτηση σχετικά με την παράδοση των γαλλικών πολεμικών πλοίων Mistral στη Ρωσία, ο Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι πρόκειται για συμβόλαια που έχουν υπογραφεί το 2011 από άλλη κυβέρνηση, ότι το τίμημα έχει σε μεγάλο μέρος καταβληθεί, ότι αυτό αντιπροσωπεύει πολλές θέσεις απασχόλησης και ότι η παράδοση που ακολουθεί η Γαλλία, όπως και οι ΗΠΑ, είναι να τηρούν τις συμφωνίες αυτές.

Πηγή: ΑΜΠΕ