Ειδήσεις

Διεθνή

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Σλοβενία

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περίπου 1,7 εκατομμύρια Σλοβένοι για να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο της χώρας, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη Σλοβενία, μια μικρή χώρα της ζώνης του ευρώ η οποία συγκλονίζεται τα τελευταία χρόνια από αλλεπάλληλες πολιτικές κρίσεις.

Ως μεγάλο φαβορί των σημερινών εκλογών εμφανίζεται ο γνωστός καθηγητής νομικής Μίρο Τσέραρ, ο οποίος όμως δεν διαθέτει ούτε πολιτική εμπειρία ούτε σαφές πολιτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα Ντνέβικ το νεοσύστατο, κεντρώο "Κόμμα του Μίρο Τσέραρ" (SMS) συγκεντρώνει ποσοστό 31,3% στην πρόθεση ψήφου

Το συντηρητικό Σλοβενικό Δημοκρτικό Κόμμα (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα ακολουθεί με 23,4%. Μολονότι ο Γιάνσα έχει καταδικαστεί για διαφθορά και εκτίει ποινή φυλάκισης, συμμετείχε από το κελί του στην προεκλογική εκστρατεία, στέλνοντας μηνύματα μέσω του Twitter και δίνοντας συνεντεύξεις σε φίλα προσκείμενες εφημερίδες.

Η Σλοβενία, που παλαιότερα θεωρείτο χώρα-υπόδειγμα στην ευρωζώνη, έχει βυθιστεί στο χάος μετά την οικονομική κρίση του 2008. Στην ύφεση ήρθε να προστεθεί και η πολιτική αστάθεια που εξελίσσεται σε χρόνιο φαινόμενο. Μέσα σε τρία χρόνια η χώρα άλλαξε τρεις κυβερνήσεις.

Στα τέλη του 2013 η βαλκανική χώρα γλίτωσε παρά τρίχα από τη χρεοκοπία όπου την οδηγούσε η κρίση του τραπεζικού τομέα της. Προχώρησε σε ανακεφαλαιοποίηση και απέφυγε να προσφύγει σε προγράμματα διάσωσης της οικονομίας της, όμως το τίμημα ήταν η εκτόξευση του χρέους της στο 70% του ΑΕΠ της.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός Άλενκα Μπράτουσεκ, η οποία εφάρμοζε, όπως άλλωστε και ο προκάτοχός της, ο Γιάνεζ Γιάνσα, ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας υπό την επιτήρηση των Βρυξελλών, παραιτήθηκε τον Μάιο αφού την αποκήρυξε το κόμμα της, η κεντροαριστερή Θετική Σλοβενία.

Οι πολιτικοί παρατηρητές εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο οι σημερινές εκλογές θα επαναφέρουν την ηρεμία στη χώρα και οι περισσότεροι προβλέπουν ήδη ότι μέσα σε έναν χρόνο θα προκηρυχθούν νέες εκλογές. "Το ερώτημα δεν είναι ποιος θα κερδίσει αλλά ποιος έχει κάποιο σχέδιο για το κολασμένο φθινόπωρο" που θα αντιμετωπίσει η Σλοβενία, ανέφερε χαρακτηριστικά την Παρασκευή στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Ντέλο.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 08.00 (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 20.00, οπότε θα ανακοινωθούν και οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα.

Πηγή : ΑΠΕ

ESPA BANNER