Ειδήσεις

Διεθνή

Βιντεοσκοπούσε την ομηρία στο παντοπωλείο - Πως σώθηκαν όσοι κλείστηκαν στο ψυγείο

Την αιματοχυσία στο εβραϊκό παντοπωλείο βιντεοσκοπούσε με φορητή κάμερα ο δράστης της Βενσέν στη Γαλλία. Ο Αμεντί Κουλιμπαλί, 33 ετών, που έσπειρε τον τρόμο και τον θάνατο στο  εβραϊκό παντοπωλείο "Hyper Casher", είχε μαζί του, εκτός από Καλάσνικοφ, μία  κάμερα "GoPro" κι έναν υπολογιστή . Η κάμερα αναμένεται να ρίξει φως στον τρόπο με τον οποίο ο τρομοκράτης έδρασε καθώς επίσης να αποκαλύψει τον ή τους συνεργούς του συφωνα με την  ιστοσελίδα της εφημερίδας "Le Monde"

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, στόχος του ήταν να τραβάει φωτογραφίες την ώρα που απειλούσε τους ομήρους και τις σκηνές αυτές να τις ανεβάζει στο Ιντερνέτ με την βοήθεια του υπολογιστή.  Οι γαλλικές αρχές ερευνούν το περιεχόμενο της κάρτας μνήμης της κάμερας ενώ, άγνωστο μέχρι στιγμής παραμένει αν ορισμένες από τις τραγικές σκηνές πρόλαβε ήδη να τις ανεβάσει στο Ιντερνέτ, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Η "Le Monde"  διευκρινίζει επίσης, πως ανάλογος τύπος κάμερας βρέθηκε και στο Citroen το οποίο είχαν χρησιμοποιήσει τα αδέρφια Κουασί για να μη πέσουν στα χέρια της αστυνομίας. O Κουλιμπαλί διαθέτει βαρύ ιστορικό παραβατικότητας, ενώ είχε καταδικαστεί από τις γαλλικές αρχές σε φυλάκιση πέντε ετών. Μέσα στη φυλακή γνώρισε έναν από τους αδερφούς Κουασί, τον Σερίφ ,όπου και ασπάστηκε το Ισλάμ  και έγινε μέλος της Αλ Κάντα. Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα, Αμεντί και Σερίφ  ήταν από τους πιο αφοσιωμένους ακολούθους του τρομοκράτη Τζαμέλ Βεγχάλ. Τηλεφωνικές συνομιλίες αποκαλύπτουν πως και οι δύο τους επισκέφθηκαν το σπίτι του  τρομοκράτη Τζαμέλ στη νότιο Γαλλία. Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει η "Le Parisien", η 26χρονη Χαγιάτ Μπουμεντιέν, σύντροφος του Αμεντί Κουλιμπαλί από το 2010 και συνεργός του στη σφαγή του εβραικού παντοπωλείου, είχε συχνή επικοινωνία με την σύζυγο του Σερίφ.  

Όταν ο Κουλιμπαλί εισέβαλε την περασμένη Παρασκευή οπλισμένος στο εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι, επικράτησε ο απόλυτος πανικός. Οι πελάτες άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση, ψάχνοντας έναν τρόπο διαφυγής. Ο νεαρός Lassana Bathily από το Μάλι, που ήταν ένας από τους ταμίες που εργάζονταν στο εβραϊκό παντοπωλείο, κατάφερε μέσα στον απόλυτο τρόμο να σκεφτεί λογικά και να κρύψει 15 ανθρώπους μέσα σε ένα από τα ψυγεία του καταστήματος. 

Lassana Bathily, the Muslim shop assistant that led hostages to safety, has been hailed a hero since siegeo  Lassana Bathily

Χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του ο 24χρονος μουσουλμάνος άνοιξε την πόρτα του ψυγείου, τους είπε να μπουν μέσα, έκλεισε την ψύξη, έσβησε τα φώτα και τους έκρυψε εκεί λέγοντάς τους να παραμείνουν ψύχραιμοι και πως αυτός θα έψαχνε τρόπο να βγει από το κατάστημα.Ετσι σώθηκαν.

Ο Lassana κατάφερε να βγει έξω χρησιμοποιώντας το ασανσέρ για την μεταφορά φορτίων. Όταν βρέθηκε στο δρόμο ενημέρωσε την αστυνομία για την κατάσταση στο παντοπωλείο και τους εξήγησε πού είχε κρύψει τους περίπου 15 ανθρώπους, καθώς εκείνοι περίμεναν υπομονετικά την λήξη της ομηρίας και με την θερμοκρασία να φτάσει τους -3 βαθμούς Κελσίου. 

A mother can only express her relief as she clutches her young son as a partner puts up his thumb to signal that the young family are okay

Φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η Daily Mail δείχνουν εικόνες από την κατάσταση που επικρατούσε μέσα σε αυτό το ψυγείο. Αγκαλιασμένοι άνθρωποι, προσπαθούν να ζεσταθούν κοντά σε χάρτινα κουτιά τροφίμων, τρομοκρατημένοι και με την αγωνία για την τύχη τους ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.