Ειδήσεις

Διεθνή

Αφγανιστάν: Μεταφέρουν με γαϊδούρια και μουλάρια τα ψηφοδέλτια για τις αυριανές εκλογές

Είναι μια διαδικασία που έχει εξελιχθεί πλέον σε έθιμο για το Αφγανιστάν: στις ορεινές, απομονωμένες περιοχές της χώρας τα ψηφοδέλτια για τον αυριανό πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών μεταφέρθηκαν και φέτος μέχρι τα εκλογικά τμήματα με γαϊδουράκια.

Στην επαρχία Πανσίρ, στα βόρεια της Καμπούλ, παρά τη σφοδρή χιονόπτωση καμιά τριανταριά γαϊδουράκια διέσχισαν τις απόκρημνες κορυφές του ορεινού όγκου του Χίντου Κους για να μοιράσουν τα ψηφοδέλτια στα χωριά της περιοχής.

"Αυτές είναι οι τρίτες εκλογές που το κάνω αυτό με τα ζώα μου", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 33χρονος Άμπντουλ Κιρ. "Πληρώνομαι 10.000 αφγάνι (σ.σ. περίπου 175 δολάρια) για να μεταφέρουν τα οκτώ γαϊδουράκια μου τα ψηφοδέλτια μέχρι τα εκλογικά τμήματα και μετά να φέρουν πίσω τις κάλπες, την Κυριακή".

"Τα γαϊδούρια είναι ικανά να μεταφέρουν το εκλογικό υλικό εκεί όπου τα οχήματα δεν μπορούν να φτάσουν", εξήγησε από την πλευρά του ο Μαουλάνα Γκουλμπουντίν, ένας τοπικός υπεύθυνος της Ανεξάρτητης Εφορευτικής Επιτροπής που οργανώνει τη διαδικασία.

Συνολικά περίπου 4.000 γαϊδουράκια, άλογα και μουλάρια χρησιμοποιήθηκαν φέτος για τη μεταφορά εκλογικού υλικού σε εννέα επαρχίες.

Οι Αφγανοί ψηφίζουν αύριο για να εκλέξουν τον διάδοχο του προέδρου Χαμίντ Καρζάι ο οποίος κυβερνά τη χώρα από το 2001, μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν. Ο Καρζάι δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος δεδομένου ότι το Σύνταγμα της χώρας του απαγορεύει να διεκδικήσει μια τρίτη συνεχόμενη θητεία.