Ειδήσεις

Διεθνή

Αφγανιστάν: Καμικάζι σκόρπισε το θάνατο

Τουλάχιστον 15 πολίτες σκοτώθηκαν και περί τους 30 τραυματίστηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας σήμερα το πρωί στο βόρειο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Καμικάζι πυροδότησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά μικρό αυτοκίνητο που οδηγούσε σε πολυσύχναστη αγορά στο κέντρο της Μαϊμάνα, της πρωτεύουσας της επαρχίας Φαριάμπ, στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν.

"Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 28 τραυματίστηκαν. Όλα τα θύματα ήταν απλοί πολίτες και έμποροι της αγοράς. Ήταν μια συνηθισμένη μέρα στο παζάρι και όλοι ήταν απασχολημένοι με το να αγοράζουν και να πωλούν, όταν ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά του. Ο στόχος ακόμη παραμένει ασαφής", δήλωσε ο Μοχαμαντουλάχ Μπατάς, ο κυβερνήτης της επαρχίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, αλλά η επίθεση σημειώνεται σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Απριλίου, κατά τις οποίες θα αναδειχθεί ο διάδοχος του Χαμίντ Καρζάι, καθώς ο τελευταίος δεν μπορεί να διεκδικήσει και τρίτη θητεία στον προεδρικό θώκο βάσει του Συντάγματος.

Οι Ταλιμπάν υπό τον μουλά Ομάρ, που πραγματοποιούν εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια μια βίαιη εξέγερση, υποσχέθηκαν την περασμένη εβδομάδα να "διαταράξουν" την κρίσιμη αυτή εκλογική διαδικασία για τη δημοκρατική μετάβαση σε μια χώρα που μαστίζεται από τουλάχιστον τρεις δεκαετίες πολέμου.

Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, το 2009, τουλάχιστον 31 πολίτες και 26 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους την ημέρα των εκλογών μόνο σε επιθέσεις που είχαν αποδοθεί σε αντάρτες Ταλιμπάν.

Οι εκλογές του Απριλίου διεξάγονται επίσης τη στιγμή που το Αφγανιστάν διανύει μια περίοδο αβεβαιότητας ενόψει της αποχώρησης, έως τα τέλη του έτους, των 53.000 στρατιωτών της δύναμης του ΝΑΤΟ (Isaf).

Η βία των πρώτων ημερών της εξέγερσης των Ταλιμπάν δεν είχε πλήξει το βόρειο Αφγανιστάν. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι αντάρτες πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους στις βόρειες επαρχίες της χώρας. Τον περασμένο Νοέμβριο, έξι αφγανοί εργαζόμενοι στη γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Acted έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Φαριάμπ

πηγή: ΑΜΠΕ

Ελλάδα

Ελλάδα: Άφιξη 6 Αφγανών γυναικών Βουλευτών και των μελών των οικογενειών τους

Αφγανιστάν

Αφίχθηκαν  στην Αθήνα, μέσω Τιφλίδας, 6 Αφγανές Βουλευτές, συνοδευόμενες από τα μέλη των οικογενειών τους.

Οι ανωτέρω απεγκλωβίστηκαν από το Αφγανιστάν κατόπιν ενεργειών της ΜΚΟ Zaka Khan, η οποία έχει έδρα την Νέα Υόρκη.

Η άφιξη και παραμονή τους στην Ελλάδα, η οποία γίνεται σε στενό συντονισμό μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, εντάσσεται στο πλαίσιο δέσμευσης της κυβέρνησης για την φιλοξενία συμβολικού αριθμού Αφγανών πολιτών, υπερμάχων θεμελιωδών αξιών, της ελευθερίας της έκφρασης και της ισότητας των φύλων.

Οι εν λόγω Βουλευτές και τα μέλη των οικογενειών τους θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την μετάβαση και εγκατάστασή τους στις ΗΠΑ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ηράκλειο: Τελειώνει η πεζοδρόμηση της μικρής Έβανς - Νέο εργοτάξιο στην 1821

Ηράκλειο: "Έσβησε" στην Εντατική ο οδοντίατρος

Ηράκλειο: Ντομάτες Τουρκίας και λουμπούνια Αργεντινής στο πιάτο μας!

ESPA BANNER