Ειδήσεις

Διεθνή

"Απολογία" Γιούνκερ,για τις φορολογικές πρακτικές στη χώρα του

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι οι φορολογικές πρακτικές της χώρας του κατά το παρελθόν και η έρευνα η οποία αρχίζει η Επιτροπή για το σκάνδαλο της φοροαποφυγής επί πρωθυπουργίας του στο Λουξεμβούργο, δεν συνιστά «σύγκρουση συμφερόντων».

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά την αποκάλυψη για το σκάνδαλο της φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι οι πρακτικές της χώρας του κατά το παρελθόν μπορεί να ήταν νόμιμες, αλλά δεν ανταποκρίνονται στους κώδικες της ηθικής και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει φορολογική εναρμόνιση στην Ευρώπη.

Ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε ότι είναι ο «αρχιτέκτονας» του φορολογικού συστήματος στο Λουξεμβούργο, λέγοντας ότι η φορολογική διοίκηση της χώρας λειτουργεί αυτόνομα. Δήλωσε, ωστόσο, ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη γι' αυτά τα οποία συνέβησαν κατά τη διάρκεια των 18 ετών της πρωθυπουργίας του.

Εξέφρασε τη βούληση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τις φορολογικές απάτες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι όλα όσα έχω πει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και ενώπιον των ομάδων του Ε.Κ. κατά την ακρόασή μου, δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά εκφράζουν τις προθέσεις και τη φιλοδοξία της Επιτροπής. Υποστηρίζουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στο επίπεδο της φορολογίας στην Ε.Ε.».

Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Επιτροπή θα προτείνει μια ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις. «Είναι η μόνη δυνατότητα που έχουμε στα χέρια μας σε αυτόν τον τεχνικά δύσκολο τομέα για να υπάρξει διαφάνεια στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ τονίζοντας επίσης, την ανάγκη να διευρυνθεί το σύστημα αυτόματων ανταλλαγών στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ακόμη ότι η πρακτική του λεγόμενου «Tax Ruling», η οποία επιτρέπει σε μία επιχείρηση να συμφωνήσει εκ των προτέρων πώς θα φορολογηθεί σε μία χώρα, εφαρμόζεται σε 22 κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Πρόσθεσε, δε, ότι χρειάζεται «ευρωπαϊκή απάντηση» στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και γι' αυτό εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα συμφωνήσουν με την πρόταση της Επιτροπής για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Το σκάνδαλο της φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο αναμένεται να συζητηθεί εκτάκτως στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα ζητήσουν κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας να συζητηθούν οι αναφορές στις κρυφές συμφωνίες που δίνουν προνομιακή φορολογική μεταχείριση σε πολυεθνικές επιχειρήσεις στο Λουξεμβούργο.