Ειδήσεις

Διεθνή

Ανενεργό ηφαίστειο εξερράγη 50 φορές σε μία νύχτα

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 50 ολόκληρες φορές εξερράγη ηφαίστειο στην Ινδονησία μέσα σε μία νύχτα, που παρέμενε ανενεργό για πάνω από 400 χρόνια. 

Πανικοβλημένοι κάτοικοι άρχισαν να τρέχουν μακριά από τα χωριά τους που βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού. Γυναίκες και παιδιά επιβιβάστηκαν μέσα σε αμάξια προκειμένου να απομακρυνθούν από το βουνό Σιναμπούνγκ που άρχισε να πετάει λάβα τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Οι αρμόδιες αρχές ανέφεραν ότι σημειώθηκαν πάνω από 50 εκρήξεις και βράχοι προσγειώθηκαν σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων, χωρίς να τραυματιστεί κάποιος άνθρωπος. Το ηφαίστειο συνεχίζει να εκτοξεύει λάβα σε ύψος τεσσάρων χιλιομέτρων μέχρι και σήμερα το πρωί.

Οι αρχές είπαν ότι έχει εκκενωθεί η περιοχή σε απόσταση έξι χιλιομέτρων ενώ οι στρατιώτες διέσωσαν ανθρώπους από δύο χωριά, το Τζέγουαρα και το Πίντου Μπέσι όπου τα σπίτια και οι δρόμοι είχαν καλυφθεί με στάχτη.

Πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους που βρίσκονται γύρω από το ηφαίστειο και έχουν εγκατασταθεί σε προσωρινά καταφύγια από την πρώτη μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου που συνέβη τον Νοέμβριο.

«Έχουμε χάσει τα πάντα. Αναρωτιόμαστε πως θα είναι οι ζωές μας μετά την καταστροφή» δήλωσε ο πατέρας δύο παιδιών που έχει εγκατασταθεί σε ένα καταφύγιο στο χωριό Τέλεγκαχ.

Το ηφαίστειο έχει υψόμετρο 2,600 μέτρα και εκρήγνυται σποραδικά από το Σεπτέμβριο. Ήταν ανενεργό για 400 χρόνια όταν το 2010 εξερράγη ξαφνικά και παρέσυρε στο θάνατο δύο ανθρώπους.

Το Σιναμπούργκ είναι ένα από τα 130 ενεργά ηφαίστεια στην Ινδονησία και είναι επιρρεπής στους σεισμούς λόγω της τοποθεσίας του που είναι γνωστή σαν το «Δαχτυλίδι της Φωτιάς».