Ειδήσεις

Διεθνή

Αναστολή των οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν ανακοίνωσε η Ε.Ε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τη Δευτέρα να αναστείλει έως την 24η Νοεμβρίου μία σειρά οικονομικών κυρώσεων που είχε επιβάλει στο Ιράν, ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το μέτρο αυτό κυρίως επιτρέπει στο Ιράν να συνεχίσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου. Ακολουθεί την απόφαση που λήφθηκε από το Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις να δώσουν 4 μήνες παράταση, έως την 24η Νοεμβρίου, στις συνομιλίες προκειμένου να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η απόφαση της ΕΕ παρατείνει κατά τέσσερις μήνες την αναστολή αυτών των κυρώσεων που είχε αποφασιστεί τον Ιανουάριο ως άμεση απάντηση στο «πάγωμα» από την Τεχεράνη ενός μέρος των πυρηνικών της δραστηριοτήτων.
Η απόφαση αυτή θα εγκριθεί αύριο από τους υπουργούς Εξωτερικών των 28 κατά τη διάρκεια της Συνόδου τους στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με μια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, το Ιράν ολοκλήρωσε την αραίωση των αποθεμάτων εμπλουτισμένου σε ποσοστό 20% ουρανίου και έχει εκπληρώσει με αυτόν τον τρόπο τις δεσμεύσεις του που είχε αναλάβει στην προσωρινή συμφωνία του Νοεμβρίου με τις μεγάλες δυνάμεις. 

Το τελευταίο αυτό έγγραφο δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που η Ομάδα των 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) και το Ιράν συμφώνησαν την Παρασκευή το βράδυ να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις τους με στόχο να τερματιστεί μια αντιπαράθεση που διαρκεί 10 και πλέον έτη, για το πυρηνικό πρόγραμμα της ισλαμικής δημοκρατίας. 

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκε στη Γενεύη, το Ιράν προχώρησε στην αραίωση του μισού από το απόθεμα εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου σε εμπλουτισμένο κατά 5% ουράνιο.

Η διαδικασία εμπλουτισμού κατά 20% ουρανίου είναι τεχνικά παραπλήσια με αυτήν που επιτρέπει τον εμπλουτισμό στο απαραίτητο επίπεδο προκειμένου να κατασκευασθεί η ατομική βόμβα (90%).

Κόσμος

Κορωνοϊός: Η ΕΕ υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων

Εργαστήριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμβόλαιο με την GlaxoSmithKline για την προμήθεια έως 220.000 δόσεων της ερευνητικής θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων sotrovimab κατά της COVID-19, όπως ανέφερε σήμερα.

Το φάρμακο, το οποίο αναπτύσσεται από κοινού με την εταιρία των ΗΠΑ Vir Biotechnology, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενων υψηλού κινδύνου με ήπια συμπτώματα που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο, ανέφερε η Επιτροπή.

Η συμφωνία είναι μια ώθηση στην εργασία της GSK για πιθανές θεραπείες για την COVID-19 αφότου η εταιρία έπαιξε έναν περιορισμένο ρόλο στην ανάπτυξη εμβολίων. Αντί να παρασκευάσει το δικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η GSK επικέντρωσε τις προσπάθειές της στην προσφορά βοήθειας σε άλλες εταιρίες και έχει συνεταιριστεί με τη Sanofi για την ανάπτυξη ενός εμβολίου.

Σε ανακοίνωσή της η GSK επιβεβαίωσε σήμερα τη συμφωνία λέγοντας πως αποτελεί ένα «κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για τη θεραπεία περιστατικών COVID-19 στην Ευρώπη». Το φάρμακο περιλαμβάνεται τώρα στην κυλιόμενη διαδικασία αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν συντεθεί στο εργαστήριο και μιμούνται την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τον κορωνοϊό. Συνδέονται στην ακίδα πρωτεΐνης και έτσι εμποδίζουν την προσκόλληση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύναψε περίπου 200 συμβάσεις, για διαφορετικά ιατρικά αντίμετρα, αξίας άνω των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με την τρέχουσα σύμβαση-πλαίσιο με την GlaxoSmithKline, τα κράτη μέλη μπορούν να αγοράσουν το sotrovimab (VIR-7831), εάν και όταν χρειαστεί, αφού λάβει είτε άδεια έκτακτης ανάγκης στο οικείο κράτος μέλος είτε (υπό όρους) άδεια κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 281 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κρήτη - κορωνοϊός: Σε λειτουργία οι 27 κλίνες ΜΕΘ της δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος

Κορωνοϊός: Στα 2.874 τα νέα κρούσματα - 144 οι διασωληνωμένοι, 15 θάνατοι