Ειδήσεις

Διεθνή

Ανακαλύφθηκε φάρμακο που σταματά τη μετάσταση από μελάνωμα

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ουσίες που φαίνεται ότι σταματούν την μετάσταση του μελανώματος με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ασθένεια.

 Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rockefeller,που ανακάλυψαν το φάρμακο διαπίστωσαν ότι μια συγκεκριμένη ουσία εμποδίζει τους όγκους να χρησιμοποιούν τα αιμοφόρα αγγεία για να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν.

Το γεγονός αυτό ενισχύει τις πιθανότητες θεραπείας, καθώς ο καρκίνος στα πρώτα του στάδια, αν δεν έχει γίνει μετάσταση, μπορεί να αντιμετωπιστεί σε ποσοστό 97%. Αντίθετα, στην περίπτωση της μετάστασης η δυνατότητα αυτή μειώνεται σημαντικά, φτάνοντας μάλιστα στο 15%.Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell, αυτό που εντόπισαν είναι ένας μοριακός στόχος και συγκεκριμένα μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στον πυρήνα των κυττάρων ολόκληρου του οργανισμού και ανήκει στους υποδοχείς που αντιδρούν στις ορμόνες.

Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να ελέγξει την έκφραση των γονιδίων, ενώ σε συνδυασμό με τη χορήγηση του νέου φαρμάκου, το οποίο περιέχει την ουσία GW3965, μειώνεται σημαντικά η μετάσταση στους πνεύμονες και τον εγκέφαλο, ενώ παράλληλα καταστέλλονται οι όγκοι.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η θεραπεία αυτή θα καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στις θεραπείες που χορηγούνται σήμερα στις περιπτώσεις μελανώματος, αφού για να αντιμετωπίσει η ασθένεια πρέπει να αποτραπεί η μετάσταση.

Επίσης, την πεποίθησή τους αυτή ενισχύει το γεγονός ότι ο υποδοχέας αυτός είναι ο πρώτος που εντοπίζεται για τον συγκεκριμένο τύπο της ασθένειας, καθώς για τη θεραπεία άλλων τύπων καρκίνου, όπως όπως του μαστού και του προστάτη, χρησιμοποιούνται ήδη παρόμοιοι υποδοχείς.